Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тайната на скрития град

За актьорите - Тайната на скрития град / информация за филма

City of Ember 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За актьорите

06.11.2008  |   синефиш.бг
САОИРСЕ РОНАН (Лина Мейфлийт)
Саоирсе Ронан получи голямо признание, което кулминира в номинирането й за Оскар за ролята й на малката Бриони Талис "Изкупление" на крехката възраст от 13г. Наскоро Ронан завърши производсвото на  The Lovely Bones на Питър Джаксън, където играе Сузи Салмън, заедно с  Рейчъл Уайс и Марк Уолбърг.
 
Ронан е родена в Ню Йорк и е отраснала в Ирландия, и е започнала кариерата си с два ирландски телевизионни сериала The Clinic и Proof  от 2003 - 2005. Първата й роля в пълнометражен филм бе във филма за Худини Death Defying Acts с Катрин Зита-Джоунс и Гай Пиърс. Другите й участия са във филма на Ейми Хекърлинг I Could Never Be Your Woman с Мишел Пфайфър и The Christmas Miracle of Jonathan Toomey.
 
ХАРИ ТРЕДАУЕЙ (Дуун Хароу)
Хари завършва LAMDA през 2006г. Взел е отпуск през 2004 за да заснеме филма Brothers Of The Head за Кийт Фултон и Луис Пепе. Филмът получава признание през 2006 с номинация BIFA за най-обещаващ дебютант, печели специалната награда на журито на фестивала на независимите филми в Бостън и печели наградата за най-добър британски пълнометражен филм на МФФ в Единбург през същата година, както и други отличия.

Понастоящем Хари се снима във Fish Tank за Андреа Арнолд. След това ще се снима в Pelican Blood за Карл Голден..

БИЛ МЪРИ (кмета Коул)
Бил Мъри спечели Златният глобус през 2004г. наградите Independent Spirit и BAFTA , а също така и множество други от организациите на критиците за ролята си в "Изгубени в превода" с режисьор София Копола и с участието на Скарлет Йохансън. Бе номиниран и за Оскар за ролята си на Боб Харис, която София Копола пише като има предвид Мъри, въпреки че никога не го е срещала.

Мъри започва кариерата си в шоу бизнеса като член на National Lampoon Radio Hour, заедно с Дан Акройд, Гилда Раднър и Джон Белуши, а скоро се присъединява към състава на Saturday Night Live с другите. Шоуто се превръша в жалон в американската сатира като носи на Мъри, (заедно с Дан Акройд и другите,) наградата "Еми" през 1977г за изключителни сценарии за комедии. Тридесет години по-късно Saturday Night Live продължава да дава старт на кариерите на нови комедийни актьори, както и да привлича звезди като гости на шоуто.
 
Филмовата кариера на Бил Мъри започва с Meatballs, хитова комедия от 1979г., която бележи началото на сътрудничеството му с режисьора Айвън Райтман и актьора Харолд Реймис. Година по-късно играе в Caddyshack на Харолд Реймис, в ролята на Карл Спеклър, която е в топ 20-те филмови персонажа на всички времена в класацията на сп. "Премиер" През 1984г. играе в блокбастъра на Райтман "Ловци на духове" заедно със Сигорни Уивър, Дан Акройд и Харолд Реймис. За ролята си е номиниран за Златен глобус. Бокс офис успехът на филма е повторен пет години по-късно, със същия режисьор и актьори, в "Ловци на духове" 2.

През 1993г. играе в "Омагьосан ден" на реж. Харолд Реймис с Анди Макдауъл. През същата година играе с Робърт де Ниро в "Лудото куче и Глория" на режисьора Джон Макнотън. Изпълнението му в "Ръшмор"(1998), на режисьора Уес Андерсън му носи наградата Golden Satellite Award, а също така и наградите American Comedy Award и Independent Spirit, наградите на организациите на критици и втората му номинация за Златен глобус. Работи отново с Уес Андерсън по спечелилите награди филми "Кланът Таненбаум" (2001), с Джийн Хекман и Анджелика Хюстън, и "Морски живот със Стив Зису" (2004).

През  2005, Бил Мъри игра във фима на Джим Джармуш "Прекършени цвутя", за който е номиниран за Satellite Award.

ТИМ РОБИНС (Лорис Хароу)
Роден на 16.10.1958 в Уест Ковина, Калифорния и израсъл в Гринидж Вилидж на Ню Йорк, Тим  Робинс има дълга и успешна кариера като актьор, режисьор, сценарист и филмов и театрален продуцент.

Играе в такива филми като  "Реката на тайните" на Клинт Ийстуд, The Secret Life of Words на Изабел Кроаксе, "Земя в пламъци" на Филип Нойс,  "Играчът" и Short Cuts на  Робърт Олтман,  "Изкуплението Шоушенк" на Франк Дарабонт, mption, The Hudsucker Proxy на братята Коен,  "Война на световете" на Стивън Спилбърг, "Паника на Арлингтън Роуд" на Марк Пелингтън, Code 46 на Майкъл Уинтърботъм,  Human Nature на Мишел Гондри,   Five Corners на Тони Бил, "Стълбата на Яков" на Ейдриън Лин ,  Bull Durham на Рон Шелтън.

За работата си като актьор Робинс е спечелил много награди, включително Оскар, Златен глобус и наградата на Гилдията на американските филмови актьори за най-добър поддържащ актьор в "Реката на тайните",  най-добър актьор от МФФ в Кан и Златен глобус за най-добър актьор за "Играчът". Номиниран е за Златен глобус за най-добър актьор за Bob Roberts и от Гилдията на филмовите актьори за най-добър актьор за "Изкуплението Шоушенк"

Като режисьор Робинс се отличи с "Когато буря връхлети", на който е също и сценарист и продуцент, и който печели  наградите за най-добър филм и най-добър режисьор на филмовия фестивал  Ситджис в Барцелона, и наградата на националния съвет на критиците за специално постижение във филмовото изкуство в САЩ.

"Осъденият на смърт идва", на който е също и сценарист и продуцент, спечели многобройни награди, включително Оскар за най-добра актриса на Сюзън Сарандън, четири награди на МФФ в Берлин, 4 номинации за Оскар, включително и най-добър режисьор, номинация за Златен глобус за сценарий, както и други награди.

Първият му филм Bob Roberts, спечели бронзова награда на международния федтивал в Токио, и най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор на филмовия фестивал в Бостън.

Робинс е и художествен ръководител на Actors’ Gang, театрална трупа, създадена през 1982, която има над  80 продукции и над 100 награди. Негови пиеси са поставяни в Лондон, Париж, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и на фестивала в Единбург в Шотландия. Последната му пиеса Embedded се игра при напълно продадена зала в продължение на 4 месеца в Пабблик Тиътър в Ню Йорк, преди да замине в Ривърсайд Студиос в Лондон и да тръгне на национално турне из САЩ. Най-наскоро е режисирал  Actors Gang в тяхната шокиращо съвременна и много успешна адаптация на 1984 на Джордж Оруел, която през изминалите 2г. е посетила над 40 страни на 4 континента.

Сценичната адаптация на Робинс на "Осъденият на смърт идва" е представена в над 140 университета из цялата страна. Правата да се изпълнява пиесата са ексклузивно дадени на образователните институции до 2014г. За да придобият правата за пиесата, университетите трябва имат два факултета, освен по театралните изкуства, които да предлагат курсове по смъртното наказание. Из цялата страна и света през изминалите 4г. симпозиуми, лекции и дебати са провеждани във връзка с театрални продукции, които водят до значително нарастване на диалога и образованието по този важен въпрос.

Робинс се гордее и с това, че спонсорира образователни програми с Actors Gang, която предоставя оббразование по изкуствата на ученици от целия курс на обучение в района а Лос Анджелис. Трупата е работила през изминалите 3г. като е осигурявала и театрални работилници за затворниците от системата на затворите в Лос Анджелис.

Робинс живее в Ню Йорк с партньорката си Сюзън Сарандън и е горд бада на трима палави младежи.

МАРТИН ЛАНДАУ (Съл)
Всеки актьор търси "ролята на живота си", но големите актьори често я играят.Последната роля на своя живот на Мартин Лаундау е в много очаквания Lovely, Still, кулминация на две кариери с много Оскар-и в Холивуд – на Мартин Ландау и Елън Бърнстин. Емоционалната история за любовта по-късно през живота е празник на майсторството и гениалността на актьорската игра.

Ландау, носител на Оскар за най-добър поддържащ актьор за изобразяването на Бела Лугоши във филма на Тим Бъртън "Ед Ууд", два пъти е бил номиниран за Оскар преди това: първо през 1988г. за ролята си на Ейб Карац в Tucker на Франсис Форд Копола, и отново за ролята му на Джуда Розентал във филма на Уди Алън Crimes And.  Той е единственият изпълнител въобще, който е получил всяка награда, присъждана в категорията му през една и съща година.

Освен номинациине за Оскар, наградите за Ландау за "Ед Ууд" са безпрецендентни – получава Златен глобус, първата годишна награда на Гилдията на американските филмови актьори "Актьорът", награди на множество общества на кинокритици и други – и всичко за работата му във филма за "най-лошия режисьор в Холивуд."

Един от най-търсените филмови и телевизионни актьори, той същевременно и е един от най-търсените преподаватели по актьорско майсторство. Член на The Actors Studio, той продължава тази велика образователна институция като заедно с известния режисьор Марк Райдъл оглавява Actors Studio West в продължение на много години. Той е бил личен преподавател на много от най-големите звезди в Холивуд.

Тази година той се завръща към номинираната за "Еми" гост - роля  на продуцента легенда Боб Райън в хитовата серия на НВО "Антураж". Друго негово изумително участие напоследък бе във филма The Aryan Couple с Джуди Парфит, отличен на много кинофестивали, на дългогодишния му приятел Джон Дейли, който е сценаристи режисьор. За ролята си в този филм, който разказва за ужасите на нацистките преследвания, Ландау е удостоен с много награди от разлини кино фестивали.

Господин Ландау е получил 6 номинации за "Еми", включително за две гостувания на звезда в "Без следа", където играе бащата на Антъни Лапалия, страдащ от начални симптоми на Алцхаймер, и за по-ранната му работа в "Антураж". Освен десетките филми за ефирната и кабелна телевизия, и стотиците появи като гост - звезда в отделни епизоди, телевизионните зрители по света познават Ландау от два хитови сериала, в които е играл – "Мисията невъзможна" и  “Space: 1999”. И двата сериала продължават да се излъчват по света.
 
Роден в Бруклин, Ню Йорк, той изучава изкуството в института "Прат". Тогава на 17г.той работи като художник за "Ню Йорк Дейли Нюз", най-голямотиражния вестник в Америка, като илюстрира колонката на Били Роуз. “Pitching Horseshoes,” а също и други комиксови поредици. В началото на двадесетте си години, той поема ново предизвикателство и започва да изучава актьорско майсторство. Когато кандидатства за Actor's Studio, е бил един от 2000 кандидати. През тази година само Мартин Ландау и Стийв Маккуин са приети.

Придобивайки опит под ръководството на някои от най-големите режисьори в театъра в Actor’s Studio (Страсберг, Елия Казан, Харолд Клърман, Боби Луис и   Кърт Конуей), Ландау скоро отива в професионалния театър, където играе в Goat Song на Франц Верфел, Stalag 17, First Love, The Penguin и Middle of the Night. 

По време на броудейския си период, когато новата мас медия на телевизия "на живо" се ражда, Ландау играе в множество телевизионни програми.
 
След като играе на Бродуей в хитовата пиеса на Пади Чайевски Middle of the Night, режисирана от Джош Логан и с участието на Едгар Дж. Робинсън, Ландау отива на турне с нея на Западния бряг, където е забелязан от известни филмови режисьори и продуценти като Алфред Хичкок, Луис Майлстоун и Джордж Стивънс. Когато пиесата е свалена от сцена, Ландау работи с Алфред Хичкок  в "Север-северозапад", Стивънс (The Greatest Story Ever Told), Майлстоун (Pork Chop Hill), Джон Стърджис (The Hallelujah Trail), Хенри Хатауей (Nevada Smith), и Джоузеф Л. Манкиевич ("Клеопатра"). В последния играе заедно с Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Рекс Харисън.

Ландау играе в над 75 кино филма, като работи с всички велики актьори от Холивуд, включително Кари Грант, Глен Форд, Шон Конъри, Натали Уд, Стийв Маккуин, Ричард Гиър, Шарън Стоун, Джеф Бриджис, Робърт де Ниро, Барбара Стануик и Грегъри Пек, а списъкът на режисьорите включва Стивън Спилбърг, Франсис Копола и Уди Алън, Тим Бъртън, Франк Дарабонт и Рон Хауърд.
Той е бил и режисьор и преподавател от момента, когато Страсбърг го избира за помощник и е работил с такива актьори като Джеймс Дийн, Уорън Оутс, Хенри Дийн Стантън, Анджелика Хюстън и Джак Никълсън, като последният работи в началото на кариерата си в продължение на 3 години под негово ръководство.

Освен трите Златни глобуса, номинации за "Еми", Ландау има и три номинации за  CableACE, една награда CableACE за работата си във филми за кабелната телевизия, най-добър актьор от белгийските зрители и бразилската награда “Saci”. Биографията му е отразена и в КОЙ КОЙ Е В АМЕРИКА и КОЙ КОЙ Е В НАГРАДИТЕ. Получава златна камера за цялостен принос от Берлинския филмов фестивал,  наградата REMI Award за цялостен принос от фестивала в Хюстън, наградата "Уеджууд" за цялостен принос от театъра "Гудман" в Чикаго, наградите за цялостен принос от филмовите фестивали в Чарлстън и Сан Диего и други.

Един от най-работещите актьори в Холивуд, скорошните му роли включват участие в "Маджестик" с Джим Кери на режисьора Франк Дарабонт, "Холивудски ченгета" с Харисън Форд и Джош Хартнет на режисьора Рон Шелтън, "Ед Телевизията" на Рон Хауърд с Матю Макконъхи, "Досиетата Х", Rounders, с Мат Деймън и Едуард Нортън, и Shiner с Майкъл Кейн. Други проекти включват везависимите филми Ready to Rumble, Very Mean Men, The Committee, и Carlo’s Wake. Той се завърна и на сцената в премиерната постановка на The Long Wharf Theater  “Sixteen Wounded,” от Елиъм Крейъм.

Освен като актьор, в момента Ландау е изпълнителен директор на Actor’s Studio на Западния бряг, длъжност, която дели с режисьорите Марк Райдъл, а преди това със Сидни Полак.

ТОБИ ДЖОУНС (Бартън Сноуд)

Тоби Джоунс е британски актьор, който работи и живее в Лондон. Учил е в Екол ентернасионал дьо Пари под ръководството на Жак Льокок.

Тоби има голям опит в театъра, където много играе в "Националния театър".  Най-наскоро е играл в международната театрална трупа Complicite във високо оценената продукция на Саймън Макбърни на "Мяра според мяра" от Шекспир (2004), в която “Джоунс блести с комедийната си игра…” ("Спектейтър", Рейчъл Халибъртън).  Написал е няколко шоута, включително Wanted Man ('домашен епос' , чието действие се развива в градинска барака) и Missing Reel (истинската история за заличаването му и от филма и от квартала Нотинг Хил). Тези шоута са разработени в Националното театрално студио, където Тоби е режисирал, играл и преподавал в продължение на няколко години.

През 2001г. Тоби играе с Хамиш Маккол и Шон Фолуи в хитовата комедийна пиеса The Play What I Wrote режисирана от Кенет Брана. Шоуто има огромен укпех в "Уест енд", Лондон и печели наградата "Оливие" за най-добра комедия, а Джоунс печели наградата "Оливие" за най-добър актьор. Една година по-късно постановката е прехвърлена на Бродуей, където е номинирана за "Тони". Тоби е в ролята на Артър в шоуто, което отразява променящите се взаимоотношения в двойна роля. Всяка вечер шоуто е имало гост – звезда, която е трябвало да бъде неуспешно имитирана от Тоби и той е направил това с над 50 звезди като Рейф Файнс, Стинг, Юън Макгрегър, Боб Гелдоф, Кевин Клайн, Нейтан Лейн, Джон Макенроу, Глен Клоуз и Холи Хънтър.......

През 2005г. Тоби играе Труман Капоти в многоочаквания филм на Дъг Макграт за писателя, озаглавен Infamous. Той е в главната роля заедно със Сандра Бълок, Сигорни Уивър, Даниел Крейг, Изабела Роселини, Гуинет Полтроу,, Хоуп Дейвис и Джеф Даниелс. Уорнър Брадърдс Индепендънт пуска филма в САЩ тази година. Наскоро Дейвид Томпсън от "Индепендънт" в неделния брой говори за него като  ‘Най-добрият нов филм, който видях тази година...Тоби Джоунс е Капоти без най-малкия намек за имперсонализация. Той изглежда и звучи не само повече като истинския Труман... той е човекът. "

Тоби играе и в "Цветният воал", драма, чието действие се развива в Лондон през 1922г., за неспокойна омъжена жена Кити Фейн (Наоми Уотс), която след като изневерява на консервативния си съпруг учен (Едуард Нортън) заминава за Далечния изток за да се бори с холерата. Пътуването става  одисея на себе откриването и срещи и сприятеляване с хора по пътя. Тоби е в ролята на верния й приятел и довереник, който я води при това пътуване. Списание "Емпайър" казва, че изпълнението на Тоби е "страхотно" и по-нататък, че "Тоби Джоунс е голяма наслада като заместник комисар...".

През 2005г. Тоби е в ролята на Робърт Сесил в хитовата продукция на HBO/Канал 4 "Елизабет І" с Хелън Мирън и Джеръми Айрънс. Тя получава признание от критиката и във Великобритания и в САЩ. Робърт Бианко от USA today казва за Тоби, че ролята му на Сесил е "изключително постижение".

През 2006г. Джоунс играе херцогът на Кларънс в "Небесна милост" на Майкъл Аптид за реформатора на робството Уилям Уилбърфорс.

Участията на Джоунс в други филми включват Mrs Henderson Presents(2004), Ladies in Lavender(2003), "Пътят към Невърленд" (2002), Ever After, Small Apartments and Nightwatching. През 2002г. озвучава Доби в "Хари Потър и стаята на тайните".

През 2007г. Тоби играе във филма на БиБиСи The Old Curiosity Shop, за който получава възторжени отзиви от критиката. Играе и в римейка на St Trinian’s и The Mist, по романа на Стивън Хокинс.

През 2008г. има три пуснати филма с участието на Тоби. Първият е  W на Оливър Стоун, който проследява живота и управлението на президента Джордж У. Буш, в който Тоби е ужасният Карл Роув, заедно с Джош Бролин като Джордж Буш, Джоан Гръфъд като Тони Блейър, Ричард Драйфус като Дик Чейни.  Вторият е дългоочакваната филмова версия на Фрост/Никсън, в който Тоби е Суифти Лазар. Филмът пресъздава телевизионните интервюта след Уотъргейн на британския телевизионен водещ Дейвид Фрост и бившият президент Ричард Никсън. И накрая "ТАЙНАТА НА СКРИТИЯ ГРАД", разказващ за изграден под земята град, ръководен от като че ли благороден кмет.

МЕРИ КЕЙ ПЛЕЙС (г-жа Мърдо) – играе в над 30 филма сред които NAILED, "Сватба в Алабама" с Рийз Уидърспун и Матю Макконъхи,  "Луди години" с Уинона Райдър и Анджелина Джоли, "Да бъдеш Джон Малкович", "Рейнмейкър", CITIZЕN RUTH, "Капитан Рон", Ню Йорк, Ню Йорк" и др.; 20 филма за телевизията и филми на седмицата; 19 ТВ сериала, сред които "Анатомията на Грей", "Западното крило", "Криминални уравнения", "Теорията на хаоса", LAW AND ORDER и др.

Номинирана е за "най-добра актриса" (АСЕ), "най-добра поддържаща актриса" (ЕМИ) и за наградата на телевизионните критици.

МАРИАН ЖАН-БАПТИСТ (Клери)
Играе в 12 филма, сред които Spygame на Тони Скот, "Клетката", "28 дни" и др.; филми за телевизията и в театъра

Номинирана е за  "най-добра поддържаща актриса" (1996-БАФТА, 1996/1997 Златен глобус, 1997-Оскар), печели Златната палма през 1996 за най-добър филм и най-добър режисьор.

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Cinefish.bg
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Ивайло Петков
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 60/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg