Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

TRON: Заветът

Всичко за филма ТРОН ЗАВЕТЪТ - TRON: Заветът / информация за филма

Tron: Legacy 3D 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Всичко за филма ТРОН ЗАВЕТЪТ

10.12.2010  |   синефиш.бг

Джоузеф Козински е пределно ясен в определянето на подхода си при създаването на филма. “Целта ми беше наистина да се почувства реалистичен. Исках да изглежда така, сякаш сме взели камерите си, влезли  сме в света на ТРОН и сме заснели филма там. Затова държах да построим колкото се може повече снимачни площадки. Исках предметите да са от истински материали – стъкло, бетон, стомана. Да изглеждат истински.”

За да постигне вълнуващата легендарна визия във филма, Козински е събрал хора на изкуството от най-разнообразни поприща. “Привлякохме хора от света на архитектурата, от автомобилния дизайн - хора, които преди никога не са работили в сферата на киното. Събрахме таланти от целия свят,” сподели той.

Козински и екипът му бяха наясно, че ще трябва да разширят границите на възможностите на това, което съвременната технология може да предложи, за да заснемат “Заветът” в духа на ТРОН. Резултатът е сложна смесица от техники и син екран за триизмерните камери, които Козински и екипът му споиха за филма. Той обяснява: “Опирам се по-скоро на усета си, отколкото на опита, но с доста от технологиите, които използваме, съм се сблъсквал по малко в рекламите. Обаче сега за първи път ги използвам едновременно и в такъв мащаб.”

Според Бейли обаче движещата сила си остава сюжетът. “Задвижихме всяка революционна технология в нейния ултрамодерен вид, но за мен не става дума за ефектите в името на ефектите, а за историята и как няколкото изненади в сюжета ни позволяват да пишем по съвършено нов начин. Мисля, че ние ще сме първите, които ще покажат актьор да усмирява себе си в две различни поколения. Надявам се да изненадаме зрителите не само с възгласите “Леле, страхотно е, какви ефекти само!”, но и с “Я, това не го предвидих!”

Освен технологичните сложности, TRON: Заветът е продуциран и на 3D. Както коментира Бейли: “3D определено е техническо предизвикателство, камерите са по-големи и по-тежки и има доста допълнителни променливи, които трябва да включите в сметката, така че това без съмнение забавя самия процес. Но аз смятам, че основната причина да се ходи на кино е, защото това преживяване не можеш да го пресъздадеш на айфона си или на лаптопа, или вкъщи.”
 “За мен е важно, че това ще е истински триизмерен филм”, казва Козински. “Има толкова много филми, които просто са конвертирани от 2D на 3D. Но средата, която ние създадохме – самият факт, че се опитваме да постигнем атмосферата и дългите алеи в далечна перспектива – за нас е невъзможно да ги направим по друг начин, освен да ги заснемем с истински триизмерни камери.”

И продължава: “Снимането на 3D изисква много повече работа, визуалните ефекти се приключват на 3D, което също е предизвикателство. А да създадеш разделена визия за двете очи, добавя още повече работа.” За снимките на TRON: Заветът на 3D създателите са наели камера от най-ново поколение, създадена специално за тях, и са използвали 3D техника, която е комбинация от технологии – напълно дигитално улавяне на движението на героя и система за игра пред камера.

Мечтателите с визия

Излезлият на екран през 1982 г. ТРОН се превърна в един от най-значителните хай-тек филми на студиото Walt Disney и на сценариста и режисьор с оригинална визия Стивън Лисбергер, който е продуцент на предстоящия TRON: Заветът. Оригиналът проби пътя на компютърната графика, виртуалните декори и светещи ефекти за използване в киното. Уникалният му преход от игрално кино, заснето на 70-милиметрова лента, в компютърна графика и рисувана анимация, беше първият експеримент на голямо студио. Резултатът – ТРОН се превърна в култова класика, която се настани неизменно в поп културата вече над 25 години и до днес се счита за преломен момент за специалните ефекти в киното.

Днешният напредък в технологиите доведе до някои главозамайващи възможности във визуализацията на продължението на ТРОН, подходящо за съвременния зрител. Днес, когато свързаните в интернет X-Box конзоли, мини компютрите, каквито са съвременните телефони, и безжичните игри са нещо напълно естествено – светът, в който живеем, е бил само мечта за времето, в което излезе оригиналният TРОН.

Стивън Лисбергер е инициаторът за появата на TRON: Заветът. “Започнахме преговори с Disney преди около десет години... пред очите ми няколко от шефовете на студиото успяха да побелеят за това време. А и сюжетът претърпя промени през годините и премина през доста фази. Когато отново се заговори за него, стана ясно, че точните хора някак си са успели да се съберат на точното място. Проучихме няколко версии преди това, но не след дълго осъзнахме, че те не съответстват на времето. Но този сюжет е верният.”

Продуцентът Шон Бейли, който до неотдавна беше президент на Ideology Inc. пое историята и разкри, че той и екипът му са били повикани да ускорят развитието преди около четири години. “В Disney си подхвърляха две чернови, написани през 90-те, и все намираха по нещо, което не ги удовлетворяваше в тях. Затова ни повикаха да видим какво можем да направим ние по въпроса. Честно, ние само доразвихме идеите, предложихме някои свои хрумвания и се срещнахме със сценаристите.”

Дипломираният от Колумбийския университет, със специалност “Архитектура”, Козински може да се похвали с усет към дизайна и естетиката, както и с високо ниво на познания в дигиталната технология, която използва в работата си. “Целият подход към създаването на филми се променя и аз съм убеден, че Джо (Козински) е сред водещите фигури в тези революция”, казва Бейли.
Шон Бейли си припомня първите дни с начинаещия режисьор Джоузеф Козински.  “Когато се запознах с Джо, веднага бях запленен от визията му, от усета му към разказа и от увереността му.  После отидохме в студиото и обсъдихме как искаме да напреднем с процеса. Увереността, която струеше от Джо, ни изпрати на първия тест на визуалните ефекти.”

Козински, Бейли и останалите от екипа убедиха шефовете на Disney да разрешат предварителен тест във формата на кратък филм, представящ какво могат да направят съвременните технологии с превърналите се в икони елементи от дигиталния свят на ТРОН – светещите бойни дискове и бойните сцени. Резултатът бе изумителни кадри, които хвърлиха във възторг публиката на Comic Con в Сан Диего през 2008 г. и екипът получи “зелена светлина” за работа по самия филм.

Електронната музика също е прочетена наново, благодарение на Daft Punk – самите те пионери на електронния стил. От първия им сингъл, излязъл през 1993 г., талантът на диджеите Ги-Мануел де Омем-Кристо и Томас Балгантер винаги е приветстван като нова порода в хауса. Саундът на Daft Punk е рязък денс микс от прогресив хаус, фънк, електро и техно. След забележителния им дебют от 1997 г. (Homework), дуото издаде още два студийни (Discovery през 2001 г. и Human after All през 2005 г.) и два концертни албума (Alive 1997 и  Alive 2007).

Когато Джоузеф Козински поема режисурата на TRON: Заветът, до него стига слухът, че Daft Punk, чийто аудио-визуален стил е повлиян от оригиналния ТРОН, проявяват голям интерес към проекта. Много скоро тримата закусват палачинки в Холивуд и обсъждат как си представят новия проект на Козински.

Оказва се, че и тримата са на една творческа вълна и започват работа по саундтрака от самото начало на снимачния процес. Музикалният фон се оформя в продължение на три години, за да се превърне в уникална комбинация от оркестрални, електронни и синтезирани звуци.
Дуото работи съвместно с екипа не само по саундтрака, но и по озвучаването, особено в моментите, в които звуците и вътрешните шумове се смесват в репликите. Един много изтънчен музикален подход – наслагване на миксове, които понякога замъгляват границата между музиката и озвучаването по много интересен начин. “Имаме над 100 минути музика в този филм. Тя е толкова тясно свързана с визията, защото започнахме от самото начало, че вече не мога да си представя филма без нея”, казва Козински.

Цялата нова технология допринася за високото качество на визията и на преживяването наречено TRON: Заветът. Всичко това е благодарение на факта, че създателите на филма са работили почти без ограничения на компютърните възможности. Но дори с видимите визуални преимущества, те полагат усилия да запазят духа на мечтата на Лисбергер непокътнат.

За да се случи това, филмът разказва историята чрез едни от най-прецизните технологични похвати в киното днес, включително по-усъвършенствани камери от използваните при снимките на “Аватар”, както и смесица от компютърна графика и реални декори.
С такава технология в ръцете на талантливи креативни дизайнери и кино дейци с оригинална визия, TRON: Заветът представя главозамайващ дизайн и поразителни визуални ефекти, подобрени от най-новата стереоскопична триизмерна технология. Филмът съчетава актьорска игра с фотореалистична компютърна анимация по начин, за който в миналото само са мечтали. Както отбелязва продуцентът Джефри Силвър: “Струва ми се напълно естествено, че ТРОН като филм събитие през 80-те години заслужава равностойно продължение и през 21-ви в. Щом сме се захванали с TRON: Заветът, трябва да разширим границите на възможностите. Както и направихме.”

Визията в TRON: Заветът

Създателите и дизайнерите на TRON: Заветът са се стремили към естетика, която да завладее зрителите с великолепни визуални декори, каквито никой още не е виждал – и дори не си е представял.
Режисьорът Джоузеф Козински и дизайнерът на продукцията Дарън Гилфорд са наясно, че поддържането на духа на оригиналния филм е ключът. “Визията в първия ТРОН го превърна в икона”, обяснява Гилфорд, „а много от това се дължи на ограниченията, налагани от компютрите от началото на 80-те. Филмът изглеждаше много геометричен и опростен. Съвременните възможности на компютърната технология са безгранични. Но ние решихме да не се поддаваме на порива да го направим напълно естествено. Разбира се, смекчихме чертите и формите, но съзнателно се опитвахме да се доближим максимално до превърналите се в икони форми на оригиналния филм.”

Целта на Козински е да съчетае максимално реалното и нереалното така, че никой да не открие разликата. “Не искам зрителите да знаят къде е границата, затова някои сцени заснех изцяло с актьорите и в построени декори, а друг път използвах само една част декори, оградена от син екран. И ако го съчетаем правилно, накрая ще е незабележимо, ще изглежда като едно цяло”, казва Козински.
В това отношение TRON: Заветът се отдалечава от оригинала. “Съчетанието на фотореалистични компютърно генерирани образи и игрално кино наистина те карат да се чувстваш вътре в света, в който играеш”, споделя Джеф Бриджис. “В оригиналния ТРОН това не беше така, защото ние всъщност играехме пред парче опънат черен кадифен плат с парчета бяло тиксо, които отбелязваха кое къде е. Ние така и не се чувствахме в света на ТРОН.  Нищо не може да се сравни с усещането, когато излезеш за първи път на снимачната площадка, която е превърната в реален декор.”

Така, благодарение на твърдото убеждение на Козински за значението на реалния декор и контролът му върху дизайна на продукцията, TRON: Заветът не се е превърнал в напълно CGI-филм. Забележителният нов хотел „Шангри-Ла” във Ванкувър е „в ролята” на сградата на ЕНКОМ, а тесният апартамент на Сам е построен на кея срещу залива до Ванкувър, за да се отваря забележителната гледка към силуета на града.  Другите декори, включително игралната зала на Флин и клубът „Последна спирка”, са били построени на една от шестте сцени.
Целите улици в Мрежата са били построени тук, в мащаб по-голям от повечето реални градски улици.

“Когато Сам влиза за първи път от игралната зала в Мрежата”, обяснява дизайнерът на продукцията Дарън Гилфорд, “един Прихващач се спуска и го издърпва настрани от улицата. Прихващачът определя размера на градската улица, а размерът му е 20-ина метра. Дори само от тази пропорция можем да изчислим минималното количество пространство, от което се нуждаем – около два квартала. Беше огромна, гигантска постройка.”

Особено предизвикателство се оказа изграждането на самата Мрежа. Козински разказва: “Всеки филм изисква търсене на местности и декори. Тъй като съм работил в дизайна, осъзнах, че, особено за такъв филм, в който всичко трябва да се създаде, аз наистина ще обърна специално внимание на дизайна на пространството. Защото в реалността няма такава местност, където да отидем и да снимаме някоя сцена от филма. Абсолютно всеки кадър от дигиталния свят на ТРОН трябва да се изгради от нулата.”

Много внимание и предвидливост са отделени и на дизайна, за да се внесат легендарните образи от митологията на ТРОН. Например художественият отдел включи много от образите и реквизита от оригиналния филм в тайната лаборатория на Флин под игралната зала. Наблюдателният зрител ще познае кутията за моливи на Мастър Контрол Програмата от оригиналния филм, компютърния интерфейс и концентрираната версия на Шива лазера, който запраща Сам в Мрежата. Други ще открият във фона на Мрежата карта с код и детските рисунки от стената на Сам.

“Изумителен пейзаж. Разширен, разраснал се, по-тъмен, по-изтънчен. Но също така освободен от интернет. Това не е филм за глобалната мрежа. Това е свят, който почти като островите Галапагос на сървъра се е развил в нещо много могъщо и уникално.” Разказва продуцентът Шон Бейли.

Ефекти и технология

TRON: Заветът извежда технологията за максимално дигитализиране на лицето на невероятно ново ниво.  Чрез триизмерено сканиране на Джеф Бриджис е създаден модел на лицето му и по него е направена маска с 52 отвърстия в нея за подложка на лицевите маркери, по които се ориентират миниатюрните камери, прикрепени към шлема му от въглеродно влакно. Междувременно в Digital Domain чрез няколко дузини снимки на актьора от преди 30 години е създадена триизмерна версия на Бриджис. Нейните движения са свързани с 52-та лицеви маркера на маската.

За създателите на филма това е било технически най-сложно. Според режисьора Козински: “Едва ли има нещо по-трудно от създаването на дигитален човек, който да играе в една сцена с други истински хора. А за да стане по-сложно, дигиталният герой е някой, когото зрителите познават, и ние сме длъжни да запазим и да предадем личния чар на Джеф Бриджис.”

TRON: Заветът е първият филм, в който за игралните снимки е използвана камера, закрепена на шлема на актьора, което му позволява да играе пълноценно с колегите си в самата сцена. Техниката, както посочва продуцентът Шон Бейли, “ни позволява да представим невъзможни досега сцени. Нашите трудности бяха по-различни от тези в „Странната история на Бенджамин Бътън”: никой не знае как ще изглежда в реалността Брад Пит на 80 години, а повечето хора знаят как е изглеждал Джеф Бриджис, когато е играл „Против правилата”, затова трябваше да го постигнем. Това ни позволи да напишем историята по съвършено нов начин.”

Тъй като технологията се стреми да създаде колкото се може по-реалистично обединяване на двата свята, изниква въпросът докъде може да стигне сливането на човека и компютъра. Дали сюжетът на TRON: Заветът има някаква връзка с действителността?  Създателите му искат филмът да се базира на усещането за реализъм и на чувството за научна истина. Те са се опасявали, че ако зрителите останат с усещането за някаква ненаучна небивалица, историята на филма няма да бъде увлекателна.

Затова продуцентът Джефри Силвър ги свърза с Националната научна академия за съвети и отговори на въпроси като: „Може ли да се прехвърли в компютър дигитална версия на човек?” или „Може ли дигитална личност да се завърне в човешка форма?” Доведоха си цял екип учени за дискусии по някои от основополагащите концепции на TRON: Заветът.

Отговорите ги изненадаха. Явно ако човек има достатъчно изчислителна мощност и използва принципите на квантовата физика за теоретичния процес, познат като квантова телепортация, е възможно. “Бяхме във възторг и въображението ни се разигра. Не се предполага научната фантастика да е възможна - това са нови решения на възможностите, които ще разпалят въображението”, казва Силвър.

Режисьорът Козински добавя: “Беше изумително колко много от учените ни казаха, че филми като ТРОН са ги вдъхновили да се занимават с наука и изследвания и да гледат на нещата по друг начин. Така че за нас това беше едно страхотно изживяване.”

“Освен феновете на оригиналния ТРОН цяло ново поколение чака да бъде зашеметено от TRON: Заветът, благодарение и на невижданата досега технология, и на страхотния сюжет. Не е задължително да сте гледали първия, за да оцените и този... който е фантастичен.” споделя Оливия Уайлд


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Димитър Дринов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Ивайло Петков
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Мартин Тонев
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 80/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg