Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Върколакът

За продукцията: - Върколакът / информация за филма

The Wolverine 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията:

23.7.2013  |   синефиш.бг

Опияняващата атмосфера на днешна Япония - хипермодерна, но и изпълнена с ритуали и призраци от миналото - е в центъра на историята на Върколакът и Манголд иска на всяка цена част от снимките на филма да бъдат именно там. Така и става, а амбициозният 80-дневен снимачен процес приключва в студиото на Fox в Сидни, Австралия.

„Япония не е като никоя друга страна в света. Културата, етичният код и личностите са уникални. Докато снимахме там, ние бяхме в състояние наистина да получим представа за визията на пейзажите, на архитектурата, - казва режисьорът. – Уловихме духа на нещо, което не се разглежда често във филмите: селските райони в Япония.

Повечето от нас си представят Токио или Осака, но има невероятно красиви гледки сред дивите земи и тропическите острови в периферните територии. Комбинацията от суетата на града и невероятния зен на тези красиви буйни гори имаше огромен ефект върху нас. Шансът да бъдем на тези места наистина вдъхновява."
За да заснеме всичко това, Манголд  работи с оператора Рос Емери, художника Франсоа Одьо и дизайнерката на костюми Изис Мусенден - всеки от които допринася за дизайна, като смесва заедно елементите на кино noir, японския фолклор, графичен роман и напегната лична драма.

Емери работи в тясно сътрудничество с Манголд, за да придаде на Върколакът земна и реалистична визия, стигайки до крайности на моменти. „Стилът на филма е наистина се води от силата на героите, - казва Емери. - Има толкова много реални и драматични среди, през които тези герои се движат: нощно Токио, което много напомня Blade Runner като атмосфера, както и провинцията, която е със съвсем различен вид внушение."

Използвайки по време на снимките цифрови камери Arri Alexa с анаморфични лещи, Емери иска да постигне максимална гъвкавост и кинематографична яснота, които да отведат публиката право в центъра на действието. „Комбинацията на камера и обективи наистина придаде класически вид на филма, който Джим много харесва", - отбелязва Емери.

Художникът Одьо подплътява визията на Япония, показана през погледа на Логън, със сложен дизайн на снимачните площадки, който отразява както вътрешната криза на героя, така и позицията му на аутсайдер сред японската култура. „Джим имаше някои наистина интересни идеи за дизайна на филма, - спомня си Одьо. - Той винаги го описва като „трескав сън за Япония". Искаше да се създадем стилизирано пътешествие като в сън, да поставим Логън в малко магическа, на моменти нереална среда, но в същото време земна и правдоподобна."

Няколко месеца преди началото на снимките Одьо се гмурка в историята на Япония – нейните трайни традиции, педантични форми на изкуство и уникална архитектура. „Ние предоставихме всички проучвания на Джим и той заложи тези визуални идеи в сценария, - обяснява той. - Това беше съвместен и смесен творчески процес."
По-късно Одьо на няколко пъти пътува до Япония, за да търси подходящи локации. „Знаехме, че ще имаме ограничен период от време за снимки в Япония, затова искахме да се възползваме от максимално от тези места, които никога не може да се пресъздадат в студио, - отбелязва той. –Логън се потопя напълно в тази чужд свят, и ни искахме публиката да изпита същото."

За Одьо цветовете са от ключово значение за дизайна. „Залагаме на различен колорит през цялото действие на филма,- казва той. – В началото на историята в Канада цветовете са приглушени и естествени. Когато пристига в Япония следва голяма визуална експлозия от текстура и визии на нощно Токио. И после в имението на Яшида всичко е красиво, спокойно и изтънчено - проектирано именно за място, където да се изправи срещу Сребърния самурай."
Няколко от най-големите снимачни площадки на филма по-късно са построени в студиото в Австралия, включително части от пищното имение на Яшида с неговите бонзаи, красиви езера и високотехнологични лаборатории. Едно от най-сложните творения е Леденото селище, което Одьо старателно пресъздава в Хоумбуш, Австралия, базирайки се на три планински селища, които е видял в Нагано, Япония. „Използвахме много точен архитектурата от планинските села и беше много забавно да ги пресъздадем.” - казва художникът.

Във филма Одьо участва също и в изграждането на механичния костюм на главния противник на Върколака – Сребърния самурай. „Обърнахме внимание на всеки детайл, всеки един болт и жица, за да получим костюм, построен от невероятно талантливия екип в продължение на почти пет месец  в Сидни. - обяснява той, и продължава. - Костюмът се състои от над 600 части, всяка поотделно проектирана и моделирана с помощта на компютър. Това беше много амбициозен проект - но челюстите на всички увиснаха до земята, когато го представихме насред лабораторията. Когато прочетете сценария и си казвате, „Е, това разбира се ще е компютърна анимация." Но е страхотно, че имахме възможност да се създадем истински висок 13 фута робот, който се бие."

МУТАНТ vs. САМУРАИ

Манголд иска Върколакът да представи най-реалистичното действие, показвано някога. Затова се обръща към 2-рия режисьор на екип и координатор на каскадите Дейвид M. Лийч и неговият екип от 87Eleven да направят хореографията на екшъна и да обучат актьорите. „Едно от нещата, което е по-различно в този филм е, че 90 процента от действията са заснети изцяло с участието на актьорите, - отбелязва Манголд. - Искахме действията да са истински, защото смятам, че има нещо невероятно и интуитивно в битка, която се води от хората лице в лице."

Много преди началото на продукцията, Лийч започва да тренира с всеки член на актьорския състав, като усъвършенстват всеки удар с меч, всеки ритник и всеки замах с адамантиеви нокти от амбициозните бойни сцени на филма.

 „Едно от нещата, които наистина държах да направя в този филм е да се придържам към японската естетика на нинджицу и бойните изкуства, но подправена с малко фантазия, - казва Лийч. – Има гимнастика и акробатика, каквито не те очаквали, и в същото време изчистени линии и минимализъм на хореографията като в самурайски филм. Опитахме се да създадем нещо забавно, готино и различно. "

Лийч е особено развълнуван да се събере отново с Джакман, с когото той е работил заедно в Ван Хелзинг и X-Mен Началото: Върколак. „Хю е един от най-талантливите във физическо отношение актьори, - отбелязва той. - Той изключително лесно учи хореографията. Може да се заснемат дълги сцени, които да не се монтират, защото той ги играе на един дъх. Може и да промените някои елементи в същия ден и той отново ще ги направи без грешка, което е голяма рядкост за актьорите. Той е добър колкото всеки един каскадьор от екипа ни, както във физическо отношение, така и като и по отношение на запаметяването на хореографията. И още по-голям негов плюс е, че носи емоционални заряд на героя в тези действия, и го прави привлекателен и завладяващ. "

КОСТЮМИТЕ

Японският свят, в който се развива действието във Върколакът е вълнуващо предизвикателство за дизайнерката на костюми Изис Мусенден - която работи в тясно сътрудничество с Манголд и Одьо, за да пресъздадат заедно характерното настроение на филма. Мусенден е ентусиазирана от възможността да се потопи в културата на Япония – в миналото и настоящето, в традицията и пост-модернизма.
„Проучването на японската култура, традиции, дрехи, кимона, нинджи, айкидо, кендо, якудза, изгледа на улиците - всичко това е цял нов свят." - казва тя.

Това предизвика и нов подход към самия Върколак. „Логън не е същия образа като в предишните филми, така че ние наистина трябваше да изтъкнем тази идея, като му придадем нов вид, подходящ за тази история, - подчертава Мусенден. -  В Япония той наистина се чувства като риба на сухо."
Макар Логън да има нужда може би от пет костюма, екипът на Мусенден създава почти 100 отделни дрехи за Джакман, които да го преведат през цялото му първично, унищожаващо дрехите му, приключение. „Хю трябваше непрекъснато да сменя дрехите на различните етапи от боевете, заради скъсвания, дупки от куршуми и срязвания от остриета", - казва тя.
 Докато гардеробът на Логън е решен главно в земни цветове, то жените, които среща в Япония се обличат в по-смели и загадъчни палитри. „Юкио е в червено. Вайпър очевидно е в зелено, като се вземе предвид външния й вид в комиксите, а Марико е облечена в синьо, тъй като тя е нашата ingénue. – казва Мусенден. - Във филма има много черно, защото този цвят присъства в японската палитра, но той се комбинира с красиви текстури и интензивни цветове."
Мусенден отбелязва, че е трябвало да научи сложните правила за носене на кимона, японските ритуали и традициите на нинджите. Но особено се е забавлявала по работата си с латексовия костюм на Вайпър и вдъхновения от японската манга външен вид на Юкио. „Костюмът на Вайпър е голям и ефектен, а Юкио е чудесна с шикозните си, инспирирани от мангата дрехи. Нейният персонаж е много вдъхновяващ и изпитах голямо удовлетворение да работя по него, - казва тя. – За образите на Юкио и Върколакът бяхме вдъхновени от комиксите и от манга момичета, а Рила Фукушима е красива, силна и привлекателна, смесвайки всичко в едно цяло."
Продуцентът Хъч Паркър очаква този нов свят на Върколака да бъде еднакво привлекателен и за зрителите. „От дизайна на продукцията, през  костюми до локациите на снимките, Джим Манголд и екипът му изпълват историята с вдъхновяващи подробности, като правят този свят жив и реален. – отбелязва той. - Целият дизайн е в прекрасно взаимодействие с психологическото пътешествие на Върколака."
Именно пътуване, което потапя публиката директно в изживяването на Върколака е това, което Джеймс Манголд иска да получи като краен резултат. „Надявам се публиката да открие в света на Логън място, което никога досега не е виждала и да се потопи напълно в нещо ново и вълнуващо," обобщава режисьорът.


 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg