Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тайната на горските пазители

ПЕРСОНАЖИТЕ И ПОДБОР НА АКТЬОРИТЕ - Тайната на горските пазители / информация за филма

Epic 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ПЕРСОНАЖИТЕ И ПОДБОР НА АКТЬОРИТЕ

23.4.2013  |   синефиш.бг
Зрителитенавлизат в света на ТАЙНАТА НА ГОРСКИТЕ ПАЗИТЕЛИ през очите на Мери Катрин (или както тя предпочита да бъде наричана ЕмКей) - интелигентна, храбра и твърдоглава 17-годишна девойка, която предприема пътуването на живота си. След като се завръщав дома от детствотосиприсвоя бащапроф. Бомба, ЕмКей започва да губи търпение от безкрайните му истории за невидими хора, които живеят в гората. Но едва когато се пренася в магическия свят на горските пазители, тя разбира че думите му не са само празни приказки. За да намери пътя към дома си, ЕмКей трябва да направинещо повече, от това да повярва в съществуването на този свят. Тя ще трябва да помогне, за да бъде спасен.

Разностранната и талантлива звезда от мюзикъли като Клетниците и Mamma MiaАманда Сейфрид, озвучава ЕмКей. Актрисата описва героинята си „момиче със силна воля, която дотолкова се е отдалечила отбаща си, че смята за немислимо дори живее с него."
Благодарение на невероятнотоси пътешествиеиз тайната вселенаи не на последно място чувстватакъм баща си„в крайна сметка тя започва да му вярва,понеже той е бил прав за толкова много неща."- казва Сейфрид.

Другият мъж в живота на ЕмКей е жител на невижданото царство - Нод. Джош Хътчерсън, който придоби известност с ролята си на Пита Маларк в блокбъстъра„Игрите на глада“ е в образа на Нод.

Спретнатияти красив Нод е склонен да погазва правилата и да го раздава соло. Но нахаканият му индивидуализъм не се вписва в идеалите на народа на горските пазители за работа в екип, така че той напуска отбора. След като ЕмКей навлиза в неговия свят и когато залозите се вдигат високо, Нод ще открие какво е необходимо, за да бъде истински герой.

ЕмКей и Нод едновременно преминават през променящо възгледите им пътуване, което ги обединява и запалва романтичнитеискри помежду им, макар и двамата да ги възприемат отначало със смесица отподозрение и съпротива. Част от тяхното привличане един към друг произтича от преживените наскоро сблъсъци - неуспешната среща на ЕмКей с баща й, и бунтовническия нрав на Нод, насочен предимно срещу водача на народа на горските пазители, Ронин.

Нод се противопоставя на Ронин с недисциплинирани действия, което е в разрез с поведението на един горски пазител.„Нод е непокорен младеж със свободен дух и не е наясно с огромните отговорности, които трябва да поеме, за да защитисвоя свят, - казва Хътчерсън. - След като среща ЕмКей, той научава много за себе си и започва да разбира и приема своята съдба.“

„Ронин е приемствен баща на Нод, и като водач на народа на горските пазители, се опитва да се грижи за Нод, но не е особено добър в това, - продължава Хътчерсън. – Ронин е непоколебим стоик, аНод просто не приема такова поведение - поне не в началото. Те са много различни един от друг."

Смелостта на Нод, невероятните му пилотски умения и безразсъдството му сапоставени на изпитание по време на скоростнотонаелектризиращо преследване и ръкопашен бойпрез дървета и храсти с опонентите му, на което публиката става свидетел.
Ронин не е особено доволен от тези занимания на Нод. Закаленият в битки лидер назелените воини, положили клетва да защитават живота на гората,живее според кредото „много листа, едно дърво". Това означава, че макар отделни индивиди, преди всичко жителите на зеленото царствоса част от една общност. Когато гората и любимата му кралица са обсадени, Ронин храбро призовава воините си към действие.Той не се замисля, когато излага живота си на опасност, за да спаси това, който е важно за него.
Роденият в Ирландия Колин Фарел е в ролята на Ронин. Първоначално той се опитва да представи героя си с американски акцент, но създателите на филма откриват, че естествениятму говордопринася за чарана образа на Ронин.

„Създателите на филма са вдигнали много високо летвата за Колин, - отбелязва арт директор Майкъл Нап, - Имам предвид, че образът на Ронин е замислен като комбинация между Клинт Истууд и Джон Уейн." И ако това не предизвиква достатъчно напрежение, то Фарел изтъква и заглавието на филма. „Думата EPIC в иметона продукцията носи голямо предизвикателство – това е епично заглавие, епос за природата, епично преживяване, - разсъждава актьорът. -Заглавието предполага, че филмът езареден с амбиция, за което говорят широкия диапазон на актьорския състав ивпечатляващите визуални образи."
Ронин и воините му се придвижват с колибрита, които в света на ТАЙНАТА НА ГОРСКИТЕ ПАЗИТЕЛИсъчетават предимствата на мотоциклет и хеликоптер. „Те са най-мобилните птици, които можем да си представим, - казва Нап. - Могат да се преобърнат, да летят с главата надолу, назад - могат да го направят каквото си поискат."
Най-близката съюзничка на Ронин е могъща кралица Тара, озвучена от музикалната диваБионсе Ноулес, което е нейният дебют в анимацията. Красива, пъргава и силна, Тара е кралица на горските пазителии извор нажизнената сила на гората, която ръководи с уважение, състрадание и чувство за хумор. Взаимоотношенията й с Ронинса закачливи, защото за него тя е нещо повече от кралица.

Когато кралството се озовава в опасност, Тара знае, че винаги може да разчита на Ронин, а необикновената връзка с природата също й дава мощни съюзници. Когато всяка надежда изглежда изгубена, тя съумява да извика помощ от най-изненадващи места.Тара има силна връзка със земята: растенията разтварят цветовете сипо пътя й и й се кланят. „Тара е сърцето на гората, истински символ и въплъщение." - казва Бионсе.
Бионсе е съгласна с Фарел, че продукцията е достойна за титаничното си заглавие. „ТАЙНАТА НА ГОРСКИТЕ ПАЗИТЕЛИ ефилм за внушителната битка между доброто и злото, която се води на фона на огромен, невиждан декордосега, - отбелязва тя. - Всичко в ъв филма е грандиозно - действието, залозите, героите - но в същото време е познато и близко на зрителя."

Бионсе изпитва голямо възхищение към Тара, не само заради нейната елегантност, правомощия и кралска позиция. „Това, което най-много харесвам у Тара е, че тя дава чудесен пример на хората, които защитава;тя е е модел за подражание на младите персонажи."
Уедж търси „велик“ изпълнител за ролята на Тара.„Трябваше да бъде необикновена, неповторима актриса, икона. - казва той. - А няма по-голям артист и представител на развлекателния бизнес от Бионсе.“ ПродуцентътДжери Дейвис допълва: „Бионсе има поведение и присъствие на кралицата, но без типичната формалност."
Докато невероятният, неподражаем певчески глас на Бионсе е обожаван по целия свят, то това, което убеждава създателите на филма на кастинга, е интонация на певицата. „Бионсе говори с красив, кадифен глас, който има присъствие." - казва продуцентът Лори Форте.
Домът на кралица Тара е Лунни небеса - истински рай, изграден от живи растения и камъни, които излъчват съвършенство и хармония. Най-свещената територия на Лунни небеса е мястото в края на езерото, където двама от нейните поданици се грижат за шушулките,от които ще бъде избран наследник на Тара. На всеки сто години веднъж цъфти новашушулка и показва коя ще бъде новата кралица.

Двамата поданици, на които Тара е поверила тази изключителна важна задача, са Мъб и Гръб. Мъб е плужек, който се определя като „сваляч“ и макар да се намира ниско в хранителната верига, самочувствието му е високо. Неговата дружка Гръб пък еохлюв, мечтаещ да бъде горски пазител.И макар членовете на това комедийно дуо да са мекотели, те показват истинска твърдост, когато се налага да участватв спасяването на горския свят.

Макар почти всички, с изключение на кралицата, даподценяват аморфнитетопчета с издължени очи, които се изживяват като герои, комедийният актьор Азиз Ансари (в ролята на Мъб)отбелязва, че външният вид лъже. „Мъб може да е плужек, но той има характер. В края на краищата, те са пазители на шушулките и отговарят за влажността. Шушулката се нуждае влага - кой по-добре ще се погрижи за това от плужек и охлюв?"
„Мъб и Гръб мечтаят на едро и не си поплюват, - продължава Ансари. –Голямата – ако не и невъзможна – мечта на Мъб е сърцето на ЕмКей, която непреклонното ухажва и вярва, че привличането е взаимно.„Мъб смята, че връзката му с девойката е неопровержимфакт, което е странно, защото той дори не е човешко същество. Така че между тях съществува малкабариера."
Мечтата на Гръб е почти толкова невъзможно, колкото на помощника му: как може същество, което е на толкова ниско стъпало от еволюционната скала да се стреми да станезеленвоин? „Гръб трудно би могъл да бъде приет дори за кандидат горски пазител, - казва Крис О'Доуд, който озвучава Гръб. – Горските пазители,наред с други физически предимства, са доста пъргави, а ловкостта не е фактор, с който охлювите се гордеят. Но ако не костна структура, то Гръб притежава много кураж и има воля да бъде горски пазител, което е някакво предимство. Понякога трябва да се преструваш, докато не стане реалност – това е философията на Гръб."

За Уедж и неговите екипи от дизайнери и аниматори пресъздаването на слузеститеподписи на тези двама герои са „най-трудната задача и предизвикателство, с които трябваше да се справим. Оказа се, че никак не е лесно да рисуваш слуз", - добавя Нап.

Усилията на Мъб, Гръб и горските пазители са необходими, за да защитят наследството на кралицата срещу силите на мрака. Това са боганите - хитри, злонамерени отмъстители, които се стремят да унищожат Лунни небеса и да подчинят света на разрухата и гниенето.
Екипът на продукцията представя боганите като причинителите на гниене в истинската природа. Уедж обяснява: „Може да се разходите в гората или в парка, и ще видите нещо, което прилича на ракови бучки, израснали по дърво. Това е дело на боганите."Столицата им се нарича Зла гора, чийто мрачни, виещи се, клаустрофобични тунели са в рязък контраст с окъпаната в светлина Лунни небеса.
Главната сила на тъмнината и унищожението е владетелят на боганите, Мандрейк. Надарен (или по-скоро прокълнат) със способността да унищожава всичко, до което се докосне, той заедно със слугите си са вечните противници на горските пазители.На Мандрейк вече му е омръзнало да крият в сенките, и заедно със сина си Даджда (озвучен от Блейк Андерсън) планира отмъщение –да сложи ръка върху гората, която той вярва, че винаги е била негова.

Актьорът, носител на две награди Оскар®, Кристоф Валц (Джанго без окови, Гадни копилета) е в ролята на Мандрейк - нечестен, опасен, ерудиран, комичен и подигравателен. Красноречивите муразсъждения и остри заплахи са допълнени от вампиро-подобния му външен вид. Той дори се замята с перелина от кожа на прилеп „подобно на американските индианци, които носят биволски кожи, вярвайки, че така ще завладеят душата на животното. - разказва Уедж. - Мандрейк прави същото със страховитите нощни гризачи.“ Прилепите са също така и предпочитан транспорт на боганите.

Уедж с голямо вълнение приема възможността да работи с Валц и дори подава репликите на австрийският актьорпо време на звукозаписните сесии. „Кристоф искаше да играе сцените по всяко време, затова подиумите ни бяха поставени един срещу друг. Той изпълняваше Мандрейк, а аз му подавах реплики и всеки път, когато поглеждах над страницата със сценария, Кристоф ме гледаше втренчено като истински боган. Беше потънал в образа напълно, а преживяването беше смущаващо и вълнуващо."
Далеч по-приветлива фигура, която до голяма степен ена страната на горските пазители, е Ним Галу. Той е забавно животно, но не позволявайте вида му на гъсеница да ви заблуди - неговата мъдрост и практически познанияго правят ключов задкулисен играчите в епичната битказа спасяването на гората.
Ним има широко телосложение, шест ръце, четири крака и носи сако, чийто десен е вдъхновен от крила на пеперуда. За ролята на този колоритен образ е избран вокалистът на Aerosmith - Стивън Тайлър. „Обърнете внимание на гласа на Стивън, той разполага с целия необходим натюрел за Ним. Освен това самият Стивън е невероятно забавен типажс много енергия". - подчертава Уедж.
Участието на Тайлър във филма му напомня за нещо, което е преживявал като дете. „Израснал съм в дивите земи на Ню Хемпшир и винаги съм си мислил, че в тишината на горатасе крие нещо, - споделя той. – Едновременно се страхувах, и все повече язаобичах. Затова мисля, че ТАЙНАТА НА ГОРСКИТЕ ПАЗИТЕЛИ е идеалната история, която трябва да бъде разказана."

Също като Колин Фарел, и Стивън експериментира с различни акценти за ролята на Ним. Но и в този случай Уедж насърчава актьорът да използва собствения си глас. „Да, Крис ми смачка фасона, когато се опитах да приложа чуждиакценти," – припомня си Тайлър.
Ако кралица Тара и горските пазители въплъщават силите на светлината, а Мандрейк и боганите са силите на мрака, то тогава образа на Буфо се намира в пресечната им зона. Краставият жабок Буфо е търговец, който намира изгода и печели добре, независимо коя страна побеждава и коя губи.

Това е поредният пример за изобретателния кастинг на актьори– в ролята на Буфо е рапарът и композитор Питбул. „Търсихме определен архетип, и се запитахме, накъде отиваме?, - обясняваУедж.- Е, когато не търсиш нормален актьор, тогава отиваш в сферата на музикалните изпълнители. Питбул внесе нещо специално в тази роля."
Питбул, чийто последен хит е дуета му сКристина Агилера "Feel this Moment", сравнявасвоята досегашна работа в музикално студио с тази на филмовия екип. „Когато правя записи, аз чувам ритъма и знам точно какво ще правя и какво ще се получи, - обяснява той. - Така че оценявам работата на аниматорите, че са видяли мен в този образ, уловили саизраженията ми и са ги вложили в Буфо... това е невероятно."
Героят, който обединява горските пазители и Лунни небеса с човешкия свят, е бащата на ЕмКей - чудатият и доста разсеян проф.Бомба, който досега все не успява да изгради връзка с дъщеря си. Той живее в западнала къща насред гората, обграден със странни домашни джаджи. Неговият живот е посветен (някои биха казали обсебен)на изучаване на цивилизацията на малки хора, че никойдосега не е виждал. И когато ЕмКей изчезва, Бомба трябва да постави своите мечти под микроскоп, за да намери онова, което в действителност винаги е търсил.
Динамичните отношения баща-дъщеря създават„емоционалното ядро на филма," твърдизвездата Джейсън Съдейкис, който е в ролята на Бомба.

„Бомба е ексцентричен, забавен, игрив, остроумен и смахнат, - продължава актьорът. - За съжаление ЕмКей не разбира стремежа му да намери скрития свят в гората, който той знае, че е там. Наистина ми допада всичко,което се случва в главата му, но най-много ми харесва това, че вярва в нещо по-голямо от него."

Бомба живее в разхвърляно порутени имение –„това не е къща, това е плячка на термити", казва таксиметровият шофьор (Юда Фрайдлендър), който докарва ЕмКей в дома й от детството. В къщата има разнообразни измишльотини, изобретения, датчици, камери, устройства за проследяване, зумери, аларми ... и един стар, склонен към лигавене трикрак мопс, на име Ози. Той е верен помощник на Бомба и макар да е на възраст, Ози притежава сърце на истински шампион.

Кастингът на целия този звезден състав е трудна, почти „ужасяваща" задача за Уедж: „Имаше толкова много работа по подбора на актьорите. Всеки герой беше продукт от сътрудничеството между дизайн, сценарий, актьорска игра, анимация и глас. И исках всички тези отделни елементи да се комбинират в един персонаж. Опитвах се да наглася гласоветеспрямо образите им, така че да внасят живот във всеки отделен герой и във филма като цяло."

 
 
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 70/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg