Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Черна жътва

ЗА ФИЛМА - Черна жътва / информация за филма

The Reaping 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ФИЛМА

10.7.2008  |   синефиш.бг
         Продуцентът Джоел Силвър, работил над бокс – офиси като "Матрицата", "Умирай трудно" и “Смъртоносното оръжие”, вижда "Черна жътва" като по-сложен от средностатистическите, свръхестествен трилър. ""Черна жътва" променя формулата за добрите и лошите хора”.

        Филмът, който изследва серия от загадъчни случаи в далечно южно градче, е представен от една от най-популярните актриси на съвременното кино, Хилари Суонк. "Хилари играе в ролята на професор, който поставя под съмнение всичко, преди да го приеме за чиста монета", казва Силвър. "Тя носи реалистичност и сила на героинята си. Хилари ви взема със себе си, по време на пътуването на Катрин, разкрива ви мислите си, съмненията си и когато откриете какво се случва наистина, вие сте също толкова шокирани, колкото нея".

         Суонк се запознава със сценария на филма, малко преди да получи награда ‘Оскар’, за най-добра актриса за представянето си в “Момиче за милиони”. "Сюжетът беше много увлекателен", припомня си Суонк. "Случваха се неочаквани неща и аз бях нетърпелива да науча какво става по-нанатък. Смятам, че това е доста страшна история, но също така остроумна и драматична. Човек наистина остава с впечатлението, че нищо не е така както изглежда. Ние действаме толкова прибързано що се отнася до заключенията, които правим, но аз мисля, че е важно да останем отворени към други мнения, които също са интригуващи”.

         Режисьорът, Стивън Хопкинс, смята че проекта е идеалната възможност за въвеждане на странното и свръхестественото в земния, всекидневен свят. "Срещата със сюрреалистичното в реалния свят, може да се окаже много стряскаща", коментира режисьорът, "и това противопоставяне е в основата на нашата история, където науката и вярата влизат в битка. Целта ни винаги е била да плашим хората, чрез създадена във филма атмосфера или идеи, вместо да им показваме туко-що пролята кръв. Въпреки това, във филма има елементи от старомодните ужаси", усмихва се той.

         “Заедно със Стивън работихме над "Хищник 2", в началото на 90 - те и се надявах отново да се включим в съвместен проект”, казва Силвър. ““Черна жътва” бе много подходящ за стила му и той незабавно реши как точно иска да го заснеме”.

         Хилари Суонк влиза в ролята на Катрин Уинтър, жена, която изгубва вярата си, когато нейния съпруг и дете са убити, по време на религиозна мисия в Судан.      "Катрин е жена, която  е преминала през толкова много в нейнйия живот, в опита си да помогне на хората", споделя Суонк. "Както всички нас, тя се опитва да осъзнае смисъла на живота си и, в този процес тя решава да развенчава вярата в митове и паранормални явления. Катрин пътува по света и търси истината зад тези чудати случаи. Но в основата на тази мисия стои въпросът – “Ако Бог наистина съществува, как може нейното семейство да бъде така жестоко изтръгнато от ръцете й?".

         Катрин работи заедно с Бен, бивш съ-студент и другар – професор в университета, представен от британския актьор, Идрис Елба. "Ние сме биолози, учени, които разбулват чудеса", казва Идрис. Ако видите лицето на Исус на кората на дърво, ще се обадите по телефона и няколко учени ще дойдат и ще ви кажат, че сте луди или...че сте свидетели на истинско чудо".

         Но докато Катрин се опитва да намери научно обяснение на тези загадки, Бен търси обосновка на неговата собствена религиозна вяра. "Между тях съществува много интересна дилема, защото Катрин е истински атеист и няма интерес в намирането на истинско чудо", обяснява Eлба. "Всъщност, когато тя пристига на място, където има свидетели на така нареченото чудо, тя реагира със сърказъм и бързо разбира какво се случва наистина. В контраст, Бен се опитва да докаже научно, че Бог съществува”.

         Към Елба и Суонк се присъединява актьорът Стивън Риа, в ролята на отец Костигън, свещеник, който също е бил мисионер в Судан, когато семейството на Катрин е било убито. Сега отец Костигън живее в Щатите и е получил нещо, което тълкува като предупреждение относно неговата бивша колежка. "Катрин не е много доволна да получи новини от отец Костигън, защото го свързва с трагедията, сполетяла нейното семейство", казва Риа. "Но той упорства, защото вярва, че Катрин е в голяма опасност. Разбира се, тя вече не вярва в одухотворени знаци и за отеца става много трудно да я убеди".

         За Катрин няма никакви причини да свърже телефонния разговор с Костигън, с внезапното посещение на един млад учител, на име Дъг Блакуел. Типичен южняк и джентълмен, той е дошъл в университета, за да търси помощта на Катрин. За ролята на Блекуел, Хопкинс избира британския актьор и колега, Дейвид Mорисей.

         Mорисей смята, че неговия герой се смята за гласът на разума сред изплашените жители на градчето. "Местните хора стават свидетели на тези загадъчни събития - убийство, след което водата в реката, която прекосява градчето се превръща в кръв. Те интерпретират това, като проява на гнева на Бог. Дъг Блекуел решава да успокои хората и да докаже, че това, което се случва на реката е природен феномен, а не божие дело. Той наистина залага всичките си надежди на Катрин".

         Въпреки че е заета с академичния график на университета, Катрин размисля когато чува, че младо момиче е обвинено за необичайните случаи в Хавън. "Катрин е изгубила дъщеря, тя знае колко е тежко да загубиш дете, на което си дал живот, което аз не мога да си представя", признава Хилари Суонк. "Когато Дъг й споделя, че хората в градчето смятат, че малко момиче има нещо общо с убийството и кръвта в реката, че и искат да я убият, това грабва нейното внимание. Въпреки че не го признава пред себе си, този случай й дава възможност да спаси едно дете и може би да изкупи миналото си”.

         Последното парче от пъзела е това дете, Лорън МакКонъл, роля представена от младата актриса, Aнна-София Роб. 

         “Лорън е много тиха, стеснителна и изплашена", казва Роб, която навършва 12 години след като филма бива завършен. "Тя има причини да бъде уплашена, защото хората в градчето се опитват да я убият. Тя живее близо до блатата и няма истински приятели, ето защо се крие в околните гори, откакто всичко това започва. Лорън не е много образована. Тя просто реагира, без да мисли, инстинктивно, като животно".

         Разположено далеч от прогреса на големия град, Хавън е общност, където отношенията между хората са много близки и вярата е силна. "Прекарах известно време в Юга и там има някои места, които наистина са изолирани от останалия свят", казва Хопкинс.

         В Хавън, Катрин и Бен са сблъскват с река, чиято вода се е превърнала в кръв, неизвестно заболяване сполетяло добитъка, и нарастващ брой необясними явления.

         След като взимат проби от реката и ги изпращат за анализ, едно нещо става ясно - никоя от теориите на Катрин не обяснява случилото се. За да спаси Лорън и да спре проклятието, тя ще трябва да потърси други решения, извън научната област. "Този филм, за мен, разказва за една жена, която е загубила вярата си поради определени обстоятелства", отбелязва Суонк. "Това пътуване е нещо като пробуждане за нея. Нещата се случват поради определена причина, и нейното минало и настояще са вързани по начини, по който тя може би не очаква”.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg