Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Стажанти

Гуглъри, нюглъри и Googliness - Стажанти / информация за филма

The Internship 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Гуглъри, нюглъри и Googliness

10.6.2013  |   синефиш.бг
Били (Винс Вон) и Ник (Оуен Уилсън) са търговски агенти, чиито кариери са провалени от все по-широкото навлизане на интернета в техния бранш. В опита си да докажат, че не са морално остарели, двамата поемат риска и се записват за участие в престижния стаж в Google, заедно с един батальон брилянтни колежани. Но да си извоюват достъп до фирма-мечта е само половината битката. Сега те се конкурират с най-елитните и технически грамотни гении на нацията, за да докажат, че наистина нуждата е майка на пре-откриването.

Продукт на поколение, което смята, че ако работиш упорито и играеш по правилата, тообещаната американската мечта ще се сбъдне, Били и Ник в в крайна сметка са уволнени Двамата приятели са прекарали живота си в усъвършенстване на изкуството на сключването на сделката, но в днешно време индустрията няма нужда от тях. Или поне така изглежда.

Били и Ник скоро откриват, че тайната на успеха в тази нова ера е в търсенето. По-точно в търсачката, наречена Google - място, където мечтите стават реалност.
За да получат достъп до този свят, те замислят своя стратегия на директен маркетинг, първа стъпка от която е да станат стажанти (или както в Google ги наричат нюглъри). Заобиколени от деца-факири на половината на тяхната възраст, двамата майстори на убеждаването трябва да намерят начин да преодолеят пропастта между поколенията или рискуват да загубят възможността да преминат от нюглър в гуглър (т.е. Google служител на пълно работно време). Били, Ник и техните млади съотборници ще открият основния житейски урок – че победата понякога не значи да си първи, а да имаш Googliness - желанието да продължаваш да търсиш ...

СТАЖАНТИ е история за аутсайдера;филм за всички, които някога са били уволнени, нокаутирани, обявени за негодни, обвинени, че не стават за нищо, но които се осмеляват да мечтаят въпреки всичко. Били и Ник се борят да си намерят смисленаработа във високо-технологичната ера на смартфони, таблети, социални медии и уеб 2.0. За техен голям ужас реалността ги удря като товарен влак - докато те са издигнали в художествен акт на изкуството подхода към клиента и финализирането на сделката, светът се е променил и сега те са останки на една отминала епоха.

В този нов световен ред, ако искаш място на масата, ще трябва да работиш по-усилено, да се преоткрiеш, да развиеш нови умения със скоростта на интернета. Без да обръщат внимание на скептиците и следвайки целите си, Били и Ник се спират на Google. „Това е страхотен шанс за Били и Ник. Те сякаш се събуждат и казват: „Ние правихме всичко както трябваше, но изтеглихме късата клечка, - обяснява сценаристът, продуцент и актьор Винс Вон. - Сега ще рискуваме да следваме мечтата си и да станем част от нещо вълнуващо и забавно. Работата няма да е само заплатата за плащане на сметките."

„Мисля, че комедията в този филм произлиза от реални ситуации, - добавя Вон. - Пътуването на Били и Ник е автентично, трудностите, през които те преминават в началото се случватн а много хора в днешни дни."

Режисьорът и продуцент Шон Леви е съгласен с Вон. „Мисля, че този филм е от изключително значение, - казва Леви. - Има поколение, който се чувства изоставено в сегашната икономическа обстановка. Какво трябва да направиш? Как да се промениш и преоткриеш, за да се впишеш в следващата глава от развитието на човечеството?"

„Така че това е реално, то се случва сега, - продължава Леви. - Но в същото време да не забравяме, че една четвърт от хората, завършили колеж, не могат да си намерят работа. Има студенти от Йейл, Харвард, Станфорд, всички най-добри училища, които се бият за да ги приемат на стаж. А това е работа, която може дори да не ти платят."

И въпреки предизвикателства и трудната страна на живота, която представя СТАЖАНТИ, това е преди всичко извисяваща историята, изпълнен с хумор и идеализъм. „Оптимизмът, който се съдържа в посланието на филма е, че може би има нещо, което всяко поколение може да се научи от другото. Това е до голяма степен причината филмът не е само смешен, но и актуален, възвишен и изпълнен с надежда", - казва Вон.

Героят на Вон – Били Макмахън,е енергичен мъж с остър език, който умее да убеждава и да борави с думите. Когато губи единствената си работа, която някога е познавал, той се страхува, че е осъден да остане зад борда до края на живота си. Докато разглежда он-лайн обяви за работа, той неволно открива решение на проблема с кариерата си - Google. „Били остава с впечатлението, че Google е място с много възможности. Това е изключително място за работа, където има постелки за дрямка, тенис на маса, волейбол и много заведения за хранене –всичко безплатно" - споделя Вон.

Понеже няма какво да губи, Били „се засилва към нещо, което е доста извън обсега му, но пък изглежда най-вълнуващото място за работа, - каза Вон. - Били и Ник се решаватда пробват шанса в най-доброто място за работа, което предлага безброй възможности?"

Изборът, който прaвят е много мъдър. През януари 2013 г. списание Fortune обяви Google за най-доброто място за работа, което е трето отличие за фирмата от 2007 г. насам. Google поддържа дългогодишна репутация на готино, забавно и вълшебно място за работа. Нейните служители обичат фирмената култура ицелта на компанията, и разбора се - предлаганите възнаграждения. „За Били и Ник да отидат в Google е като да влязат в шоколадова фабрика или да пътуват до страната на Оз", казва Вон.

СТАЖАНТИ вдига завесата на новаторския чар на Google и показва неговата динамична високотехнологична култура. „От мига, в който посетих Google, проектът за филма стана вълнуващ, - спомня си Леви.–Освен технологична компания, но Google всеки ден поема ангажимента да се опита да направи света по-добро място. В тяхната култура е залегнал истински алтруизъм, който е силно вдъхновяващ и аз исках да го покажа."

„Това е уникално работното място, - продължава Леви. – там няма офиси, а постелки за дрямка, стаи за масаж, срещи, по време на които участниците карат велосипеди из града. Всичко е толкова необикновено, сякаш се намираш в Изумрудения град. Голяма част от филма разкрива на публиката това нетрадиционно работно място."
Веднъж попаднал сред този привлекателен климат, никой не може да устои и да не пожелае да стане служител на Google. „Когато снимахме в Google, мисля, че повечето от нас бяха готови да се откажат от филмовия бизнес и да работят там. А между другото да работиш във филмовия бизнес е страхотно!, - отбелязва Леви. - Но в Google всичко, което правят, се основава на желанието да се насърчи креативността и сътрудничеството. Това са ценностите, с които всички ние трябва да живеем."

Под ръководството на Google, Леви и Вон улавят същността на уникалния предприемачески дух на компанията. „Мислех, че по правило стажантите се използват да носят кафе или да изпълняват подобни поръчки, -споделя Вон. - Но в Google новацитеведнага са пуснати да работят."

Още от самото начало Google одобряват идеята за филма. „Посетих Google за първи път с Оуен Уилсън, - спомня си Вон, когото изпълнителният продуцент Сандра Дж. Смит го свързва с Google и му помага да проправи пътя на продукцията. – Те определено харесаха концепцията на филма."

Участието на най-голямата интернет търсачка във филма е от решаващо значение за Шон Леви. „Бях ясен от самото начало, че искам да направя филма, само ако е в партньорство с Google", -заявява той.

„Посетих Google няколко пъти, - продължава Леви. - Те ни даваха допълнителна информация за сценария, като ни разказваха за културата и работните места на Google и ни осигуряваха пълен достъп до техния кампус. Google ни помогнаха да запазим реализма на дизайна на продукцията и езика на технологиите."
„Изпратихме снимки на кампуса на Google в студиото ни в Джорджия, където бе репликиран интериора на сградите, - добавя Леви. - Така че, всяко едно нещо във филма е използвано легално с одобрението от Google. Те знаеха, че филмът е лятна комедия, с хаплив и на моменти непочтителен хумор, но имаха желания за съвместна работа и бяха изключително доброжелателни. От друга страна това са единственият вид филми, които знам как да се направи. Така че, благодарение на взаимното ни доверие се получи страхотно партньорство."

Още вранния етап на продукцията Вон се обръща към своя приятел и колега от „Ловци на шаферки" - Оуен Уилсън, като му предлага да играе ролята на Ник –допълващата половинка на Били. Ник е специалист на нежно убеждаване, докато Били е майстор на печеленото на клиенти с открит огън. Взети заедно, те са непобедим тим.

„Първият човек, при когото отидох бе Оуен, - казва Вон. – Помислих си, че ще е забавно да си сътрудничим отново."

Чувството за хумор на Уилсън, съчетано с чара му да покорява хората около себе си, го прави идеален избор за ролята на Ник. „Оуен е много забавен и ме кара да се смея, а е и страхотен актьор, - казва Вон. - Той е истински, открит, на моменти дори уязвим."

Уилсън не може да устои на възможността да се съберат отново пред камерата със Вон. „Винаги сме се търсили нещо, което би било забавно да снимаме. Идеята на Винс за СТАЖАНТИ е страхотна, - казва Уилсън. – Не се сещам за друго място, на което Ник и Били повече биха се чувствали като риби на сухо от Google, - казва Уилсън. –Но са решени да опитат да се справят и да получат работата."
Вон и Уилсън черпят вдъхновение от личните си преживявания и случки на изостаналост от технологиите. „Не беше особено трудно да се подготвя за ролята. Самият аз не знам много за компютрите, само през последните няколко години открих как се работис интернет, - казва Уилсън. - А Винс е един от последните хора на света, който си взе мобилен телефон, така че той може би е още по-изостанал от мен. И двамата се опитваме да се наваксаме с дигиталния свят."

Изправени пред на пръв поглед непреодолимо предизвикателство, Били и Ник трябва по някакъв начин изпъкнат в Google. „Когато на Били му хрумва идеята, че трябва да отидем да работим в Google, Ник казва: „Как ще се конкурираме с тези 20-годишни компютърни гении?', - разкрива Уилсън. – А Били отговоря: „Има нещо повече от това. Дори и в Google човек трябва да може да продаде неща и да общува с хора, а това е нашата силна страна."

И въпреки това липсата на основни технически познания и опит става ябълка на раздора между тях и другите стажанти от отбора им. „Техните съотборници са завършили престижни колежи, а Били и Ник определено не са от тяхната категория. Така започват първите разминавания между тях и децата.", - обяснява Уилсън.
„Налице е културен сблъсък, - потвърждава Вон. –От една страна има двама остроумни търговци, които могат да имат висока емоционална интелигентност и са събрали богат опит, но са невежи що се отнася до инженерни науки или компютърно програмиране. От друга страна има куп деца, които са израснали в дигиталната ера, но които все още трябва да се развиват социалните си умения, характерни за „старата школа".

Били и Ник предполагат, че със своя сладкодумен талант ще могат да заблуждават околните, докато получат постоянно назначение в Google. И естествено тяхната стратегия се проваля. „Били и Ник разбират, че способността им да шикалкавят не върши работа, защото сега с Google търсачката всеки може да провери истината с едно щракване на мишката. Така че те вече не могат да оцветяват историите си, както са правили в миналото“, - обяснява Вон.

Били, Ник и техните съотборниците стажанти осъзнават, че различията им всъщност са необходими плюсове, които ще им помогнат да постигнат целите си като екип. „В крайна сметка ние взаимно се допълваме, - казва Вон. - Децата се потапят в технологията, която ги е довела до тези желан стаж, но пък са им закърнели способностите реално да общуват с хората. А живият контакт е силната страна на Били и Ник."

Вместо да използват своите майсторски търговски похвати за лична изгода, Били и Ник ги прилагат, за да обединят отбора. „Нашите герои имат таланта да да общуват с различни хора, - казва Уилсън. – Но по истински начин. Това е нещо, което не можеш да научиш в колежа."

Отборът на Били и Ник е определен като аутсайдер в състезанието е изправен пред изпитание, което с малко смелост, твърдост и Googliness ще се справят. „Googliness значи да си готов да поемаш рискове, да хвърлиш зара, да мислиш извън рамките, да бъдеш отворен за вдъхновение, - казва Уилсън. - Все качества, към които всеки се стреми".

„Googliness е истинска дума, използвана от служителите на Google да определи съществена черта на работа и типа хора, които работят там, -споделя Леви. - Това означава етична доброта, иновативно мислене, старание и решителност."
За Били, Ник и техните колеги-стажанти, историята, която започва като сблъсък между два различни свята, завършва с единството и сътрудничеството в преследване на една сбъдната мечта. В прехода им от нюглъри  вгуглъри, те откриват тяхната Googliness .

За да вдъхне живот на тази комична история, Вон знае от самото начало, че Шон Леви е идеалният избор за режисьор. „Шон излъчва надежда и позитивизъм и чрез него сме сигурни, че човешки оптимизъм ще бъде важен елемент на филма, - отбелязва Вон. - Той наистина издигна филма в известна степен, а отделно е и чудесен партньор за работа."

Леви не може да устои на възможността да участва в повторната екрана среща между Вон и Уилсън. „Докато гледах „Ловци на шаферки" станах свидетел тази многобройните закачки и химията, които излъчват двете момчета, които са много различни като темперамент, - спомня Леви.–Оуен е лаконичен и спокоен, а картечница на Вон не спира и за миг. Химията между тях е наистина специална."
Магията присъства и при кастинга на други ключови роли. Създателите на филма се спират на актьори, които да съумеят да подчертаят пропастта между поколенията, да въплътят работещите в Google, и които притежават комедийния импровизаторски талант на Вон и Уилсън. „СТАЖАНТИ е филм смесването на тези две поколения и културата на Google, затова изборът на поддържащия актьорски състав бе отговорна и важна задача.", казва Вон.

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Велин Манов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Жени Монева
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 55/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg