Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Златният компас

Историята и актьорите на `Златният компас` - Златният компас / информация за филма

The Golden Compass 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Историята и актьорите на `Златният компас`

06.12.2007  |   синефиш.бг

За да открият подходяща млада личност за ключовата роля на Лира, селекционерите на актьорския състав на продукцията, Фиона Уейр и Луси Бивън, прослушват повече от 10 000 млади актриси. „Правихме подбор в много градове”, спомня си Уейр. „ Отзоваха се буквално хиляди млади момичета, силни, чудесни личности, от които малка част бяха избрани за среща с режисьора. Когато открихме нашата Лира, тя сакаш бе родена за ролята.”

„Тя е необикновена млада жена,” споделя Дебора Форте. „ Тя е само на 12 и никога не играла професионално, но когато застане пред камерата, тя излъчва интелигентност и неубозданост, което напълно отговаря на Лира”. През целия й живот Лира е следвана от нейния дух Панталеймон (озвучен от Фреди Хаймор). „Духът,” обяснява Уейц „е физическо превъплащение на душата, което приема животинска форма. При децата, заради неограничения им потенциал, духът може да сменя формата си.”

Животът на Лира се променя драматично, когато среща Г-жа Колтър, красивата и очарователна глава на Генералния съвет по жертвоприношенията на Магистериума, която посещава колежа по работа, в компанията на нейния дух, мълчалива златна маймуна без име. Като учен и изследовател Г-жа Колтър въплащава всичко онова, което Лира се надява някога да постигне. „Не мисля, че хората, кото могат да изиграят тази героиня са много”, споделя Уейц. „Никол Кидман бе първата, която всички, заети с творческта част на продукцята единодушно пожелаха за ролята на Г-жа Колтър.”

Другият движещ образ и обект на подражание в живота на Лира е Лорд Азриел, нейният силен и енигматичен чичо, чиято роля изпълнява Даниел Крейг. „Той е изследовател и учен”, обяснява Крейг. „Той има мисия. Това е най-важното нещо, в живота му според него, а вероятно и в историята на света, в който живее.”
Придружаван от своя дух – снежен леопард Стелмариа (озвучен от Скот Томас), Лорд Азриел опитва да създаде пукнатина в структурата на своето време и да проведе мистериозен експеримент на север.

„Той открива тази връзка между световете и вярва, че съществуват милиони паралелни светове, които човек може да достигне, стига да знае как. И той е готов на всичко да отиде и разбере, което не съвпада с желанията на Магистериума.”Връзката на Лира с Лорд Азриел, както и с Г-жа Колтър оформят същността й, такава, каквато е и това, в което се превръща.

Изпратена тайно в Лондон от Г-жа Колтър, Лира се оказва преследвана с търсен предмет в нея - последният останал златен компас, подарен й от директора на Джордън Колидж (Джак Шепърд). „ Това е един вид помощ”, обяснява Ричардс. „Показва ти,- какво да направиш и къде да отидеш, когато си се изгубил. Но мисля, че същевременно е и със собствено мнение, защото въпреки, че отговаря на въпросите ти, не казва всичко, което искаш да знаеш.

Мисля че, знае къде да спре, защото не ти казва повече, околкото ти е необходимо.”
Въпреки че не съзнава ролята, която ще изиграе в съдбата на света, Лира печели трима човека за съюзници, които ще й помогнат да изпълни отредената й мисия.

Една от тях е Серафина Пекала (Ева Грийн), кралица на клана на вещиците от Лейк Енара, която й помага да осъзнае важната роля, която й е отредена в предстоящата война. „Тя не е обикновена вещица”, обяснява Ева Грийн. „Тя е много майчиски и възпитателно настроена към Лира. Това е доста мистериозна роля, която аз намирам за много привлекателна.”

Тя получава помощта и на аеронафта от Тексас, Лий Скорсби, чиято роля изпълнява Сам Елиът. „Сам притежава необикновената способност да въплъщава всичко, което разбираме под каубой.”, отбелязва Филип Пулман.

Последния съюзник на Лира е отчуждения, брониран снежен мечок Лорек Бирнисон (озвучен от Йън Маккелън), който е отлъчен от клана на бронираните мечки. „Когато го среща за пръв опът, тя е малко уплашена, защото той е наистина голям, силен и ранен.”, разказва Дакота Блу Ричърдс. „Но тя знае, че той е единственият й шанс да се сприятели с брониран мечок.”


Сред актьорския състав на продукцията са и Том Кортене като мъдрия джипсън Фард Коран; Саймън Макбърни като злия Фра Павел; Дерек Джакоби като емисаря на Магистериума; Клеър Хигинс като жената, глава на клана на джипсъните Ма Коста и кристофър Лий като първият висш съветник на Магистериума.

В полярния кръг Лира се събира отново с приятеля си Роджър но по неподозиран от нея начин. Също така тя започва да съзира истините не само в нейния живот, но и за света и хората около нея.


 
 
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Чудна приказка за Коледа. А малката Дакота е просто невероятна!
Cinefish.bg
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Хубава приказка, с невероятна актриса в главната роля.
Cinefish.bg
[+] Vagabond
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Vagabond
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Калина Гарелова
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Даниел Крейг и Никол Кидман наистина си отиват като двойка. Този филм повече им пасва отколкото "Нашествие"
Нова телевизия
Среден резултат: 68/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg