Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Златният компас

Дизайнът и локациите - Златният компас / информация за филма

The Golden Compass 2007
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Дизайнът и локациите

06.12.2007  |   синефиш.бг

Наградения с Oscar® дизайнер на продукцията Денис Гаснър се труди заедно с Уейц да изградят цялостната концепция за всичко – от оксфордските колежи до снежната пустош на далечния север, родина на бронираните мечки; от култивирания Лондон на Г-жа Колтър до суматохата на северното пристанище Тролесънд и ледения палат на краля на мечките Рагнар Стурлусон и Болвангар, където Лира открива отвлечените деца.

Гаснър и неговия екип, оглавен от художествените директори Ричърд Джонсън, Андрю Никълсън и Крис Лоуи, сценичния декоратор Ана Пинок, отговорника по реквизита и мениджъра на сценичните конструкции Андрю Евънс се грижат да вдъхнат живот на богатия свят от книгата.

За да създаде Джордън Колидж, Гаснър използва фасадите на съществуващи постройки в Оксфорд, Гийнуич и Чатам, създавайки интериора в Shepperton Studios. Изработени са множество варианти на енигматичното устройство, наречено алетиометър – златен компас. „Това е наистина емоционален предмет. Историята на времето е уникална от гледна точка на еволюцията, затова искахме да създадем магически предмет, който да принадлежи на своето време.”, описва го Гаснър. „Той е единно цяло от съставящите го елементи. Много от хората в екипа ми работиха върху системата му от символи, как работи и как Лира го използва. Превърна се в малка част от пъзъла. Пътя, който трябваше да извървим с този проект бе да намерим подходящия елемент във всеки случай.”

Предметите първо се моделират чрез компютър, след това изработват от смола, на машина, изрязваща 3D-модела по компютърно зададание. След това моделът се почиства, гравира, ецва с киселина и боядисва в зависимост от детайла.

Броните на мечките са създадени по подобен начин – след самите мечки и за техните брони се изработват макети в цял ръст, които след това да бъдат компютърно сканирани.

Подобни макети са направени и за всички духове. Единствено при духовете-кучета са използвани обучени животни.

Номинираната с Oscar® Рут Майерс, чиято кариера включва „Поверително от Ел Ей” и „Ема” работи с режисьора Крис Уейц и Денис Гаснсър по създаването на костюмите, които трябва да са от една страна да са непознати и да се вписват в света на Лира. „Рисувахме, боядисвахме и щамповахме тъканите, които използвахме, за да станат неповторими. Обсъждахме джипсъните, искахме да им дадем етнически облик, усещане, че идват от различни места. В случая на Г-жа Колтър, обсъждахме, кое е най-бляскавото време, в което би могла да съществува и се спряхме на кино-епохата от 30-те и 40-те. Костюмите еволюираха.”

Гримът и прическите са поверени на Питър Кинг, награден с Oscar® за работата си за продукцията на New Line Cinema „Властелинът на пръстените”, добре оборудван да придаде най-добрия вид на героите от различните паралелни светове.

 

 

 

 


 
 
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Чудна приказка за Коледа. А малката Дакота е просто невероятна!
Cinefish.bg
[+] cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Хубава приказка, с невероятна актриса в главната роля.
Cinefish.bg
[+] Vagabond
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Vagabond
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Калина Гарелова
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Даниел Крейг и Никол Кидман наистина си отиват като двойка. Този филм повече им пасва отколкото "Нашествие"
Нова телевизия
Среден резултат: 68/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg