Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Помпей

Помпей не е бил построен за един ден - Помпей / информация за филма

Pompeii 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Помпей не е бил построен за един ден

14.2.2014  |   синефиш.бг
Преди да започнат снимките в Синеспейс Студио в Торонто, създателите на филма започват конструирането на една изумителна визия на Помпей от 79 г. чрез детайлно разработен дизайн на продукцията, гардероб и визуални ефекти. Андерсън работи в тясно сътрудничество с оператора Глен Макферсън, художника на продукцията Пол Денъм Остърбери, дизайнера на костюми Уенди Партридж и отговорника по визуалните ефекти Денис Берарди, за да създадат общата визия на филма.

«Това е четвъртата ми съвместна работа с Пол, - казва Остърбери, който ръководи дизайнерския екип. – В последния ни филм, чието действие се развиваше в миналото, Тримата мускетари, се наложи да упражним много по-творчески подход и да го направим много по-стилен. Сега нашата цел бе ПОМПЕЙ да изглежда голям и епичен, и същевременно да е стъпил в трудната реалност.»

Режисьорът Джереми Болт обяснява, че компютърно-генерираните ефекти са сведени до минимум, за да се гарантира осъществяването на тази цел. «Ако имате истински гледки за декори във всяка сцена, ще може да предадете истиността на филма. Колкото повече снимате с камера, толкова е по-вероятно публиката да повярва. Стилът на този филм е много реалистичен. Това не е научна фантастика, не е комикс или графичен роман. Това наистина се е случило. Решихме, че със сигурност тук няма да има трикове или специални обработки.»

Остърбери вече е бил запознат с пейзажа на града. Допълнително вдъхновение за дизайна и детайлите на сцените черпи от събрания през годините огромен материал от археолози и историци. «Голяма част от града все още съществува, точно както си е бил преди 2000 години, - казва той. - Има музеи, пълни с артефакти и тонове документация, които можехме да използваме за декорите ни.»

За пример Остърбери посочва древния амфитеатър. «За стенописите се основаваме на картини от 19-ти век, направени по време на разкопките. Скоро след като са били разкрити, оригиналите са бил унищожени от ниски температури и са паднали от стените. Графитите по стените на пазара в ПОМПЕЙ се основават на рисунки по действителните графити, които са били открити и документирани по време на разкопките. Благодарение на тяхната педантичност по отношение на документацията, и на това, че все още съществуват толкова много руини и артефакти, успяхме да сме доста точни при пресъздаването на периода.»

Остърбери и неговият екип построяват близо 30 снимачни площадки за филма, включително пищната вила Север, улиците на Помпей, амфитеатъра и форумът, където са и някои от най-жестоките битки на филма. За вила Север той черпи идеи за архитектурното оформление и детайлите от двете съществуващи вили в Помпей.

«Вилата е възможност да покажат изтънчеността и разкоша на Римската цивилизация, - казва Андерсън. – Те са разполагали с подово отопление, отделен водопровод за питейна вода за всяка от къщите, дори на втория етаж. Всичко това е загубено за около 1700 -1800 години след падането на Римската империя. Така че това наистина е шанс за нас да покажем красотата на Помпей преди унищожението.»

Една от най-големите и най-сложните снимачни площадки във филма са улиците на Помпей, чието изграждане отнема на художествения екип около 13 седмици. Оградени със сергии и магазини, предлагащи всичко, от подправки и хляб до екзотични птици и живи животни, улицата пресъздава по колоритен начин ежедневния живот на жителите на Помпей.

«В центъра на декора е главната търговска улица в Помпей, - обяснява Остърбери. – Целият паваж е изработен и реден на ръка, така че да е автентичен с паважа, намерен в истинския град Помпей. Сергиите на пазара са вдъхновени от барелефи от онзи период, изложени в музей в Неапол. А tavola calda - което в буквален превод означава «гореща маса» се базира на тези, които са намерени непокътнати в Помпей и Херкулан. През римската епоха tavola calda служи като място за срещи и център за различни дейности. Пол искаше такива автентични малки скици на оживен уличен пазар в Помпей.»

Остърбери допуска, че в декорите са допустими някои определни свободи, най-вече от съображения за безопасност. «Някои стени, които сякаш са изградени от камък и тухли, в действителност са построена от пяна, така че никой да не бъде ранен по време на баталните сцените, - казва художникът. - Но като цяло архитектурните елементи в изградените снимачни площадки съответстват на това, което бихте видели в действителност през 79 г. от новата ера.“

Отговорникът по визуалните ефекти Денис Берарди и екипът му от помещението за дигитални ефекти Mr. X са отговорни за великолепния кръгозор на филма, за превръщането на сни+мачните площадки в разтегнати екстериори, както и за пресъздаване на драматичните последици от катаклистичното изригване в трето действие.

Преди самите снимки на продукцията Андерсън и Берарди прекарват една седмица в Помпей да снимат руините, планината и околния пейзаж, с цел по достоверно възстановяване на прекрасния старинен град. В продължение на няколко дни те заснемат над 35 000 фотографии в high13 резолюция, включително и от въздуха, като често използват LiDAR, сложна комбинация от лазерна и радарна технология, която измерва разстоянието с изключителна прецизност.

«Използвахме самия град за фон на дигиталните ефекти, - казва продуцентът Джереми Болт. - Само преди 15 години щеше да е много по-трудно да се направи този филм, но напредъкът на цифровата технология ни позволи да пресъздадем Помпей от 79 г. от новата ера много по възможно най-убедителен начин.»

За Андерсън и оператора Глен МакФерсън, които се работили съвместно по четири филма досега, снимането в 3-D се е превърнало в правило, но и двамата са съгласни, че форматът е изключително подходящ за ПОМПЕЙ. «Това е страхотен инструмент за разказване на история, - обяснява МакФерсън. – Работи невероятно добре както при битките, така и при архитектурата от този период. Филмът е наситен с изобилие от панорамни кадри и зрелища, а това е истинското предназначение на 3-D.»

Дизайнерът на костюмите Уенди Партридж прекарва месеци в задълбочени проучвания за дрехите, които да предложи за снимките. «Аз се потопих в гардероба на древните римляните и дрехите, които са носели по онова време в Помпей, - казва тя. - Едно от най-интересните неща, които открих, е че стилът на обличане не се различава много между различните социални класи, но видовете тъкани и особено цветовете, определено отличават хората един от друг. Боите са били много скъпи, особено лилавите, така че ако някой е облечен с нещо лилаво, то той определено е бил богаташ.»

Партридж и художникът Остърбери се вдъхновяват за цветовата палитра на продукцията от богатите стенописи в Помпей. «Имаше красиво виолетово и златно, в комбинация с много ментово зелено. И всичко това на фона на интензивно пурпурно, подчертано с черен цвят. Решихме, че ще оставим цялото червено на Пол Остърбери, което означава, че той е използвал тези красиви богати нюанси в декорите, а костюмите наложихме на техния фон.»

Партридж и нейният екип от кроячи и шивачи са отговорни за направата на почти 3000 пълни костюми за филма. «Това беше едно огромно начинание, - казва дизайнерката. - Нашата работилница в продължение на месеци и месеци правеше туники, тоги и брони. Бижутата за главните герои са поръчкови. Имахме цял отдел, който се занимаваше само с кожени брони. Искахме да направим целия гардероб възможно най-достоверен в историческо отношение, като в същото време и актьорите да изглеждат невероятно, особено когато става дума за момчета, които са положили много усилия върху своята физика.»

Някои от най-запомнящите се сцени в ПОМПЕЙ са кадрите от бруталния и кървав свят на гладиаторите. Четири седмици преди началото на снимките актьорите започват обучение, така че да изглеждат не само като закоравели професионални спортисти, но и да са в състояние да издържат борбата пред камерата в продължение на 12 часа в денонощието. Физическият треньор Нуно де Салес е нает да вкара актьорския състав във форма.

«Всеки един от актьорите има различна цел, - обяснява де Салес. – Кит имаше нужда да направи мускули, така че обучението му беше интензивно, с много тежести – по старата школа за културизъм. Той не прави кардио, понеже е доста слаб. Адауалей трябваше да свали малко телесни мазнини и режимът му включваше комбинация от кардио и тежести. Всички бяха подложени на строга диета. Те бяха много старателни и резултатите определено се виждат.»

Въпросът не е просто да изглеждат добре, те трябва действително се чувстват добре физически. «Това е изтощителен труд, - казва Акиднойе-Агбажей. – Тренирах един час кардио, после следваха два часа обучение с каскадьор, почивка за обяд, а след това един час упражнения с тежести с треньор. Прекъсвахме за половин час, след това още един час кардио. Но когато започнаха снимките и се включихме в бойните сцени, всички усилия се отплатиха. Наистина имахме нужда от този вид физическа настройка, за да изглежда всичко истинско.»

«Актьорският ни състав изцяло се потопи в обучението, - казва Болт. - Пол и аз имаме доста опит със заточването на артисти в гимнастическия салон и поставянето им на правилната диета, но не всички са имали тази целеустременост, каквато имаха актьорите в ПОМПЕЙ.»

Известният каскадьор и координатор на битките Жан Френе, които е хореограф на епичните сблъсъци във филмите 300 и Войната на боговете, създава сложната хореография на ожесточения ръкопашен бой на арената. Харингтън и Акиднойе - Агбажей, заедно с колегите си актьори Къри Греъм и Саша Роиц и група от специално обучени каскадьори прекарват седмици в работа върху сложните двубои в бойните сцени на филма.

«Боят е физически език, - казва Френе. - Всяка индивидуална битка разказва история чрез хореографията и езика на тялото. Не става въпрос само за ритници, пробиване, замахване и удряне. Ние внасяме характер и разказ в боевете. »

Поради многото кадри в близък бой между героите във филма се налагат дълги часове репетиции, за да може всеки да овладее точните движения и разположение на сцената.

«Преминахме през лагер с момчетата каскадьори, - казва Харингтън. - Имах известен опит в работата с меч в ролите, които съм изиграл досега, но това е коренно различно обучение: става дума за бой с меч и щит, къс меч, а не дълъг. Прекарахме около четири седмици в изучаване на основните позиции с меч, движенията и боевете. И аз наистина исках да изглеждам сякаш знам много добре какво да правя с меча в ръка.»

Френе се изказва много ласкаво за бойните умения на Харингтън. «Кит схваща всичко толкова бързо. Той е много силен физически, и е подвижен, което за мен като координатор на каскадите, е истински подарък. Той искаше да направи всичко сам. »

Към екстремните физически изисквания се прибавят и симулирания дим, прах, огън и хвърчащи отломки от изригването на вулкана. «Опитахме се да запазим всичко възможно най-реалистично, така че сведохме компютърно генерираните ефекти до минимум където бе възможно, - казва Андерсън. - По време на интензивните екшън сцените, като кулминационната битка между Кит и героя на Кийфър, актьорите бяха затънали в много пепел, дим и прах. Това бе много трудно за тях и работата им.»

«Заобикалящата околна среда бе предизвикателство за всички ни, - казва Съдърланд. – И актьорите, и екипа трябваше да работят в тях. И като че ли пепелта беше най-лошото. Ако имаш диалог, при говореното се вдишва много от него, затова не можехме да снимаме в продължителен период от време.»

«Почти през цялото време на снимките бяхме покрити с нещо, - казва Харингтън. - Аз имах по себе си кал, мокрих се от дъждовна буря, бях брулен от силни ветрове. Имаше дни, когато извън амфитеатъра температурите бяха нечовешки, но нищо не може да се сравни с пепелта. Тя беше най-бруталния ни противник.»
Режисьорът Пол Андерсън описва ПОМПЕЙ като най-голямото предизвикателство, което е заснемал някога «заради стръмното място на локацията и съпровождащите го чудовищни природни стихии - дим, прах и отломки. – и продължава. - Ние направихме филм, чието действие се чувства сякаш се развива на края на света. Зрителите ще получат възможност да погледнат с невероятен поглед към един отдавна отминал свят, да седнат в капсулата на времето и да се потопят от първия ред на вероятно най-голямото бедствие на древния свят.»

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg