Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Помпей

Факти за Помпей - Помпей / информация за филма

Pompeii 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Факти за Помпей

14.2.2014  |   синефиш.бг
1 ) На 24 август 79 г. Везувий избухва, бълвайки стълб от по тон и половина в секунда пепел и горещ газ високо в атмосферата над вулкана. Стълбът е висок 30 километра, и се насочва към Помпей и Херкулан от силни източни ветрове. В рамките на часове градовете са погребани в пепел, а вулканичният облак скрива напълно слънцето, оставяйки района в пълна тъмнина. Серия от шест опустошителни пирокластични потока причиняват опустошения отвъд представите на изплашените жители, и изцяло заличават и погребват Помпей и Херкулан.

2) Смъртоносните пирокластични потоци, които удрят Помпей са известни като «светещи лавини» от гореща пепел, която унищожават всичко по пътя си, сеейки смърт из града, преди населението да успее да избяга.

3) При разкопките във вулканичния материал са намерени стотици тела със запечатани за вечността на лицата им изражения на страх и отчаяние. Никой не знае точния брой на хората, убити от изригването на Везувий, но се смята, че са хиляди.

4 ) Учени геофизици, изчислили енергията, освободена от експлозията на Везувий през 79 г., твърдят, че тя е 100 000 пъти по-голяма от топлинна енергия, отделена при бомбардировката над Хирошима. Повечето от жертвите в Помпей умират мигновено от високата температура на въздуха, ако са оцелели – то те са се задушили до смърт.

5 ) Изригването на Везувий през 79 г. е толкова силно, че върха на планината намалява със 700 м и прави нова брегова линия, като премества Помпей към вътрешността на страната. Това са последици, сравними с ядрен взрив!

6 ) Пирокластични потоци, изпуснати от Везувий към Помпей през 79 г., могат да се движат с 700 км/ч с температури по-високи от 1000 С ̊ градуса.

7 ) Често пренебрегван факт от учители, историци и медии е, че след изригването на Везувий се образува цунами в залива на Неапол.

8 ) Везувий е стратовулкан, повечето скали, които изригват от него са андезитни, а те създават експлозивни изригвания, което прави Везувий особено опасен и непредсказуем дори и днес.

9 ) Има само един вид вулкан, заплашващ човечеството повече от Везувий - това е супервулкан. Смята се,че изригване на супервулкан преди 250 млн. години е причинило най-голямото масово измиране на видове, унищожавайки до 95 процента от всички растителни и животински видове. Някои учени смятат, че такъв вулкан е избил динозаврите преди 65 милиона години.

10 ) Може ли САЩ да се превърне в следващия Помпей? Втория най-страшен катаклизъм за Земята след удар на астероид, би бил изригване на супервулкан. Те са стотици пъти по-мощни от обикновените вулкани и са с потенциал да унищожат цивилизацията такава, каквато я познаваме. Един от най-големите супервулкани в света се намира под националния парк Йелоустоун в САЩ. Извършен анализ на разтопена скала от спящ супервулкан разкрива, че суперизригване е възможно без външен знак или предупреждение, казват учените. Ако такова изригване се случи в Йелоустоун, две трети от САЩ ще е окажат необитаеми заради токсичните ветрове, хиляди самолетни полети ще спрат, комуникационни мрежи ще блокират и ще принудят милиони да напуснат домовете си.

11 ) Днес геолозите и вулканолозите от обсерваторията на Везувий следят сеизмичната му активност, емисиите на парникови газове и други показатели по 24 часа на ден, за да разберат възможно най-рано, ако изригне. В днешни дни това би било още по-смъртоносно, тъй като в залива на Неапол живеят близо 3 милиона души.

12 ) Във филма ПОМПЕЙ робите, които се бият като гладиатори са от различни култури и раси. Това е точен портрет на робството при римските закони, когато няма значение принадлежността към раса, а само от коя държава или по време на кой бунт са покорени. Робите са идвали от целия познат свят – от Британия до Африка, и от всички краища на империята. Дори в трудни икономически времена, не е било необичайно за отчаяни римски граждани да събират пари чрез продажба на собствените си деца в робство.

13 ) Преди началото на продукцията ПОМПЕЙ създателите на филма Пол Андерсън, Джеръми Болт и екипа прекарват шест години в изследване. Те скицират всяка улица и сграда в града и околностите, така, че филма да представи възможно най-точно тази великолепна цивилизация. Екипът заснема много полети над Везувий, както и над някои активни вулкани, за да може образите във филма да бъдат максимално точни като визия.

14 ) Начинът на живот на богаташите в Помпей е бил изпълнен с лукс и разкош, дори и по днешните стандарти. Тяхната трапеза е била богата на риба, ядки, зърнени храни, маслини, плодове, а според последните разкопки, се предлагало месо дори от жираф и фламинго, което показва, че ресторантите на Помпей поддържали търговия и доставки на екзотични и диви животни от доста далечни места.

15 ) Везувий е природна суперсила, която е заплаха дори днес. Очаква се следващото изригване да е опустошително - огромна експлозия, вероятно по-лоша от тази на 79 г. Такова събитие може да промени климата на цяла Европа.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg