Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Goosebumps: Страховити истории

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Goosebumps: Страховити истории / информация за филма

Goosebumps 2015
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

16.10.2015  |   синефиш.бг
Goosebumps е една от най-продаваните поредица книги на всички времена с над 400 милиона отпечатани копия в целия свят. Серията бестселъри завладява въображението на поколения читатели. Сега Goosebumps: Страховити истории на Columbia Pictures и Sony Pictures Animation, вдъхва живот на героите от поредицата за първи път на голям екран, съчетавайки десетките известни творения на писателя Р.Л. Стайн в един весел и предизвикващ тръпки по гърба филм, с участието на Джак Блек в ролята на прочутия писател.

За продуцента Дебора Форте е лесно да се разбере защо серията има толкова много читателите от цял свят. „Goosebumps плаши по много забавен начин, - казва тя. - Серията е пълна с близки до читателите детски герои, които попадат в извънредни ситуации при странни обстоятелства, но историите винаги приключват успешно с фантастични обрати, както децата обичат! Затова Goosebumps  се превръща във феномен, който завладява дори и най-предубедените читатели“. Форте е президент на Scholastic Media и изпълнителен заместник председател на издателство Scholastic, Inc., което публикува и държи правата на поредицата.

Първоначално създателите на филма - включително режисьорът Роб Летърман, Форте и продуцента Нийл Х. Мориц – са изправени пред трудната дилема: при близо 200 различни книги Goosebumps, между които да избират, коя точно да адаптират за голям екран? Отговорът идва спонтанно: ще съберат десетки от най-известните творения на Стайн в един филм, като в центъра на действието ще бъде самият писател. „Искахме да създадем по-голямо изживяване от колкото могат да дадат книгите или телевизионния сериал, - казва Форте. – Беше необходимо сценарият да улови истинската същност на Goosebumps и да предостави на публиката незабравимо изживяване."

Тази истинска същност на книгите изисква да се улови и предаде тона, който отеква отново и отново в стотици книги. „Книгите са страшни, но не твърде много; те са смешни, но не прекалено. -  казва Мориц. - Искахме да представим една история, с която децата да могат да се свържат и в същото време да се забавляват. Прекрасно е, че Джак Блек е в ролята на Р.Л. Стайн, понеже той умее да накара зрителя да се чувства комфортно."

„Тази комбинация от забавно и страшно толкова си подхожда - като фъстъчено масло и желе, - казва Блек. Затова и създателите на филма се опитват да подражават на книгите, предлагайки перфектен микс от точната доза забавно приключение и ледена тръпка. Както е написано в рецептата на Р.Л. Стайн. „Когато за първи път се срещнах с Р.Л. Стайн, - продължава Блек, - авторът ми даде много ценен съвет - да се придържаме към тона на книгите. Сценарият много му допадна, зарадва се че аз ще играя него във филма и ни даде благословията си."

„За мен това беше най-важното нещо – да има една и съща комбинация от страх и смях като в книгите. Така и стана. Сценарият беше изпълнен със смях и непрестанни обрати, - казва Р.Л. Стайн. - Винаги съм наричал Goosebumps безопасни ужаси, защото децата знаят какво да очакват. Те ще са в безопасност през целия път, докато четат тези страховити приключения. Затова бях толкова щастлив, когато прочетох сценария и почувствах духа на книгите."

„Тонът на филма е едно от най-важните неща в него, и най-трудната и фина част за балансиране, - казва Летърман. - Обичам старите филми от този жанр, като Гремлините например. Причината е, че действието се развива в реалния свят; всички деца имат реални проблеми, с които зрителите на тяхната възраст могат да се идентифицират. И тогава нещо свръхестествено, магия или космическа сила, идва в нашия свят и прави историята повече от завладяваща, именно защото светът е реален.  За мен беше важно разказът в Goosebumps: Страховити истории да има точно такъв тон."

„Другата важна съставка беше баланса между комедията и плашещото, защото трябваше да съм сигурен, че не се е получило прекалено страшно за децата. Но все пак да се запази забавните ужаси, с които е известна поредицата." - продължава Летърман.

Срещу Блек на екрана създателите на филма изправят толкова много от известните творения на Стайн. Когато е възможно те се придържат към създаването на реални създания с помощта на грим или специални ефекти. „Всички чудовища, които можехме да направим, на практика станаха реалност, - казва Роб Летърман. - Има няколко, които са компютърно генерирани образи и някои, които са хибриди. Но ние знаехме, че искахме реално да заснемем максимален брой чудовища. Не искахме злите създания да се усещат като анимирана карикатура. Знаех, че ще бъде страхотно за изпълнението на актьорите срещу тях да има нещо реално. И това наистина дава на филма много специално чувство, точно както оживява магията в книгите."

В главната роля като върховния злодей е най-старото създание на Стайн: куклата Слапи. Във филма Слапи е алтер егото на Стайн и злият ум, който стои зад нечестивия план да се превземе света. Създателите на филма се свързват с Ironhead Studio за проектиране и създаване на реални, работещи кукли за вентрилоквисти, които да напомнят на Джак Блек в много отношения. Куклите са е изцяло ръчно – без никаква електроника, а кукловода Авъри Лий Джоунс получава работата след продължителен кастинг. С ръцете си Джоунс може да движи Слапи по най-различен начин: може да завърти главата настрани или пък да я обърне изцяло наоколо, може да контролира движенията на устата, очите могат да се въртят, да мигат, да са широко отворени и само веждите да се движат. Отговорник за самия манекен, който проверява, че куклата е годна за работа, е Джейк Маккинън от Ironhead Studio.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg