Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Войната за планетата на маймуните

ТЕСТ ЗА ЕДИН ЛИДЕР: СЦЕНАРИЯТ - Войната за планетата на маймуните / информация за филма

War for the Planet of the Apes 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ТЕСТ ЗА ЕДИН ЛИДЕР: СЦЕНАРИЯТ

26.6.2017  |   синефиш.бг
В основата си „Войната за планетата на маймуните“ е история не само за задаващата се решителна битка между бързо развиващата се раса на маймуните и малцината оцелели хора, но и за мрака в душата на благородния лидер на маймуните Цезар. Той се изправя пред най-опасния момент в живота си, момент, който ще го превърне в легенда, както и пред морална дилема, губейки доверие в принципите си и всякаква надежда за мир с хората. А това ще го нарани по най-дълбок начин. Когато ужасът на войната удря в сърцето на собственото му семейство, виждаме Цезар не само в битка с хорската раса, но и със самия себе си. Лидер, който трябва да успее да превъзмогне изгарящата ярост от видените страдания, за да открие пътя, отвеждащ събратята му напред и отвъд хаоса.
„Поставихме Цезар пред най-голямото му изпитание в този филм“, казва Марк Бомбак, заедно с Рийвс съсценарист на лентата. „За негова зла участ, това изпитание е свръх мъчително. Маймуните са в опасност и той разбира, че те наистина трябва да спечелят своето място като доминиращ вид на планетата“.
„Цезар бе подложен на изпитания, за които решихме, че са вълнуващи, и епични. Мащабът на филма е необятен. Напускайки пределите на горите, маймуните попадат в един много по-голям свят“.

Като вдъхновение за панорамния размах и мистичната атмосфера, Рийвс прибягва до някои от най-мащабните, изпълнени с екшън, шедьоври на киното – от самурайските епоси на Куросава до уестърните на Клинт Истууд. Това са филми, с които „Войната“ споделя смесицата от военен конфликт и комедия с теми като постоянство, саможертва, преданост, героизъм и преминаване през тъмни морални зони във времена на смазваща несигурност. „Част от тръпката при снимането на тези филми е възможността да пресъздадеш класически митове чрез нови технологии и кино-форми, поднасяйки нещо уникално за днешните времена“, споделя Рийвс.
Класическото взаимодействие между светлината и мрака, между лоялност поставена на изпитание и открития кураж може да бъде наблюдавано в епичното пътешествие на Цезар, в което той ще се потопи в дълбините на страданието, изправен пред избора между личното си желание за мъст и бъдещето на своите събратя.

„В третата част искахме да отведем Цезар на единственото място, на което никога не сме си мислели, че може да отиде“, добавя Бомбак. „Това е напълно изненадващо, защото никой не си е представял, че Цезар е способен на каквато и да е омраза или да скъса всички връзки с човечеството. Но сега той е в такъв момент от живота си, в който е в състояние да разбере омразата на Коба, отгледаното в лаборатория шимпанзе. Ужасяващо е за всички около него, защото Цезар винаги е бил моралният център на групата. И ако моралът на Цезар излезе извън контрол, какво ще се случи с цялата общност? Това всъщност е основната тема на филма“.

Рийвс споделя, че с Бомбак за пръв път се гмурват толкова дълбоко в психиката на Цезар, но и в същото време разгръщат мащаба на историята в страховит сблъсък с обезумелите човеци, готови на всичко да елиминират маймуните преди да е твърде късно.
„В този преломен момент, Цезар, борейки се със себе си, поема на различно пътуване“, добавя Рийвс. „Но въпреки, че историята ни отнася все по-дълбоко в най-интимните кътчета от душата на Цезар, знаехме, че филмът трябва да бъде необятен, с мащаб невиждан в предните две ленти. Все пак това е хем военен епос, хем история за преселение“. 

Като последна глава от трилогията, филмът е и крайната точка от една необятна история, започнала с вирусът превърнал маймуните в интелигентни същества и довел до конфликт между видовете, в който може да има само един победител. „Това, на което ставаме свидетели във „Войната“ не е просто историята на Цезар, а зараждането на една цивилизация. Събитията сега ще се превърнат в мит, познат на всички бъдещи поколения маймуни, докато Цезар се опитва да отведе своя народ до нова Обетована земя“, споделя Бомбак.

Титаничният размах ще отнесе актьорския състав и екипа на филма към множество нови територии – изпитвайки предела на силите им по отношение на технология и дизайн. Доколкото „Възходът на планетата на маймуните“ бе пробив, загатващ потенциала на този вид правене на кино, „Войната“ е нагледна демонстрация как е напреднала технологията.


„Процесът беше еволюционен“, отбелязва Питър Чернин. „Имахме безумни тревоги по първия филм, защото дотогава не бе използвана „performance capture“ технология от такъв тип. В един момент обаче, започнахме да наблюдаваме колко правдоподобни и емоционално истински са изпълненията. Всичко се промени, когато приключихме снимките на първата лента. Знаейки, че сме в състояние да създадем реалистични и съзнателни маймуни, вече можеше да ги отведем още по-напред в тяхното пътешествие.  Едно от най-освобождаващите неща в поредицата е, че представяме емоционална история по нов начин, като създаваме наша собствена визия за общество, което никога не е съществувало, но което трябва да изглежда реалистично, а не фантастично. И това се превърна в голямо забавление“.

Чернин смята, че Рийвс е от ключово значение за придвижването на поредицата напред. „Нивото на действие, ефекти, актьорска игра и цялостният мащаб на „Войната“ представляваха гигантски скок за Мат, но сега той разполагаше с времето и мястото, за да планира точно филма, който си представя. В лентата има едни от най-феноменалните екшън сцени, които някога съм виждал, но най-важното е, че Мат бе напълно обсебен от емоционалната страна на разказа и от превръщането на пътешествието на маймуните в изключително хуманна история“.

„Филмът поднася на публиката повече спектакъл, повече наситеност, повече хумор, правейки ги свидетели на най-великото пътешествие в поредицата“, добавя Дилан Кларк. „Силата и остротата, които Мат и Марк вкараха в сценария, ни вдъхновиха да пренесем действието до невиждани досега места“.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg